11-07-2008
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Lato to znakomita okazja do wzbogacenia swojej diety o owoce, ze statystyk wynika, że przeciętny Polak zjada rocznie około 50 kg owoców. To za mało o przynajmniej 10 kg – komentują specjaliści.
Dieta śródziemnomorska, przez wielu specjalistów uważana za idealny model żywienia, w znacznym stopniu składa się właśnie z owoców.
O kulinarnych zaletach owoców nikogo przekonywać nie trzeba, wszyscy wiemy, że stanowią nie tylko znakomitą przekąskę, dodatek do deserów oraz, że znakomicie nadają się do przetwarzania. Walory smakowe sprawiają, że często nie zastanawiamy się nad prozdrowotnymi właściwościami owoców. To błąd, gdyż wiedząc jakie witaminy i składniki mineralne zwierają poszczególne owoce możemy uniknąć ich niedoboru.
Wśród witamin, które możemy znaleźć w owocach króluje witamina C. Poprawia ona naszą odporność, przyśpiesza gojenie się ran. Na odporność korzystnie wpływają też fitoncydy, które znajdziemy m.in. w jabłkach i żurawinach. Osoby mające problemy ze zbyt wysokim cholesterolem powinny sięgnąć po agrest i jabłka. W jabłkach znajdziemy również magnez, który korzystnie wpływa na ukrwienie serca.
Surowe owoce warto jeść ze skórką - radzą dietetycy, gdyż to właśnie w niej znajduje się krzem, pierwiastek istotny dla zachowania dobrej kondycji paznokci, włosów i skóry.