15-06-2024
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Owoce mnicha (luo han guo, Siraitia grosvenorii) wyróżnia się wyjątkowo słodkim smakiem, który pochodzi z naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy i mogrozydy. Wystarczy niewielka ilość ekstraktu, by osłodzić jedzenie i napoje, dlatego po pewnej modyfikacji, pełni rolę słodzika, pomagając jednocześnie ograniczyć ilość cukru w diecie. Jak się okazuje, może mieć jednak o wiele więcej prozdrowotnych zastosowań.
Tradycyjna medycyna chińska
W chińskiej medycynie ludowej i tradycyjnej S. grosvenorii stosowano w leczeniu problemów z górnymi drogami oddechowymi, takimi jak astma, zapalenie oskrzeli, kaszel, zapalenie gardła i ból gardła. Co więcej, wykorzystywano go również w leczeniu otyłości, zapalenia żołądka i zaparć.
Współczesne badania pokazały różne prozdrowotne działanie owocu:
Owoc mnicha zawiera kilka przeciwutleniaczy, takich jak i mogrozydy. Zapobiegają one aktywności wolnych rodników, które są wysoce reaktywnymi cząstkami, uszkadzającymi komórki i całe tkanki, także przyspieszającymi .
Związki zawarte w owocach mnicha mogą obniżać poziom cukru we krwi. Ekstrakt z luo han guo zmniejsza i naprawia uszkodzone komórki trzustki oraz łagodzi objawy towarzyszące cukrzycy.
- Sposób na uniknięcie otyłości
Owoc mnicha zawiera zero kalorii i jest alternatywą dla kalorycznych substancji słodzących. Zastąpienie cukru stołowego i innych związków słodzących owocami mnichami może pomóc w ograniczeniu kalorii, co może być szczególnie korzystne dla osób próbujących . Odkryto też, że związki w tym owocu mogą obniżyć ilość tłuszczu we krwi.
- Wsparcie dla mikrobiomu jelit
Mogrozydy z owoców mnicha mogą działać jako , czyli związki wspomagające wzrost i aktywność pożytecznych bakterii w przewodzie pokarmowym. Miały wpływ na zwiększenie ilości pożytecznych bakterii, takich jak gatunki Bifidobacterium i Lactobacillus, a równocześnie zmniejszyły ilość bakterii chorobotwórczych, takich jak Clostridium. Poza tym wspomagały produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które m. in. utrzymują integralność bariery jelitowej i regulują stan zapalny.
- Środek antybakteryjny i przeciwgrzybiczny
Ekstrakty z owoców luo han guo mają silne działanie antybakteryjne. Może osłabiać lub zabijać drobnoustroje, takie jak pałeczka ropy błękitnej (Pseudomonas aeruginosa), pałeczki okrężnicy (Escherichia coli), bakterie Streptococcus mutans, a także grzyby Candida albicans.