11-10-2022
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Otyłość jest drugą najczęstszą przyczyną przedwczesnych śmierci w Ameryce Północnej i Europie. Oceniono związek między trudnościami związanymi z dostępem do żywności i otyłością. Wykorzystując dane największych amerykańskich agencji rządowych, sprawdzono relacje pomiędzy między brakiem bezpieczeństwa żywnościowego i życiem na pustyni żywnościowej (na obszarze o ograniczonym dostępie do niedrogiego i pożywnego jedzenia) a otyłością.
Brak bezpieczeństwa żywnościowego to niezdolność do zdobycia odpowiedniej żywności z powodu braku zasobów. Szacuje się, że w 2016 roku doświadczyło tego 15,6 miliona gospodarstw domowych (12,3 procent gospodarstw USA). Pustynie żywnościowe z kolei to obszary, na których mieszkańcy nie mają dostatecznego dostępu do supermarketów czy sklepów spożywczych.
Na Uniwersytecie Teksasu w San Antonio odkryto, że osoby, których dotyczy brak bezpieczeństwa żywnościowego, są bardziej narażone na otyłość. Okazało się też, że ludzie żyjący na pustyni żywnościowej także częściej zmagają się z .
- Nasze badanie podkreśla znaczenie dla zdrowia. Miliony Amerykanów nie mają wystarczającej ilości pożywienia i żyją w miejscach, w których brakuje dostępu do niedrogich, pożywnych produktów - mówi prof. Alexander Testa, współautor badań.
Biorąc pod uwagę płeć i pochodzenie etniczne, zaobserwowano, że otyłość w wyniku braku bezpieczeństwa żywnościowego częściej dotyczy kobiet niż mężczyzn. Może to wynikać z tego, że kobiety częściej bardziej dbają o zapewnienie odpowiednich posiłków dzieciom, także kosztem własnego sposobu odżywiania się. Co więcej, gospodarstwa domowe osób ciemnoskórych także były bardziej zagrożone brakiem bezpieczeństwa żywnościowego w Stanach Zjednoczonych.
- Brak dostępu do żywności może być poważnym dla ludzi, a my pokazaliśmy, że doświadczanie trudności żywieniowych ma szczególne znaczenie dla zdrowia kobiet - wskazuje prof. Dylan Jackson, także uczestniczący w badaniach.
Na podstawie:
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »