29-12-2022
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Sprawdzono, jak stres może zwiększać apetyt u otyłych i szczupłych ludzi.
Badania funkcjonalnym rezonansem magnetycznym (fMRI) pozwoliły na ocenę aktywności mózgu w różnych jego obszarach, co wskazało oddziaływanie stresu na apetyt u ludzi i szczupłych. Jak odkryto, stres zmienia reakcje na jedzenie zarówno u szczupłych, jak i u otyłych w obszarach mózgu związanych z nagrodą i .
Sprawdzono, jak mózgi ludzi reagowały na słowa związane z jedzeniem, takie jak pozycje w menu. Aby zmaksymalizować reakcję w mózgu związaną z apetytem, uczestnicy wyobrazili sobie wygląd, zapach i smak wybranego dania oraz to, jak by się czuli, gdyby w danym momencie je jedli. Zapytano ich również, jaką porcję posiłku chcieliby otrzymać i czy uważają, że w ogóle powinni go zjeść.
- Okazało się, że otyli i szczupli ludzie mają nieco inne reakcje w mózgu, przy czym otyli wykazują mniejszą aktywację obszarów kontroli poznawczej na słowa związane z jedzeniem, zwłaszcza na wysokokaloryczne potrawy, np. takie jak na przykład grillowany - mówi prof. Susan Carnell z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa.
Odkryto także, że wpływa na reakcje mózgu na jedzenie. Przykładowo, u osób otyłych odnotowano silniejszą aktywację kory oczodołowo-czołowej, obszaru nagrody mózgu, po tym, jak zostały one narażone na stres. To nie wszystko. - Zaobserwowaliśmy powiązania między odczuwanym subiektywnym stresem i reakcjami mózgu w obu grupach. Na przykład, osoby szczupłe, które deklarowały wyższy stres, cechowały się słabszą aktywacją grzbietowo-bocznej kory przedczołowej, kluczowego obszaru mózgu dla kontroli poznawczej - wyjaśnia prof. Carnell.
Na podstawie:
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »