16-12-2020
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wyższy poziom tłuszczu trzewnego (zgromadzonego wokół talii) są związane z niższą ilością witaminy D u osób otyłych.
W przypadku ludzi otyłych większa ilość tłuszczu w okolicach brzucha ma związek z niższym poziomem . Według uczonych osoby z nadwagą i obszerną talią powinny sprawdzać u siebie poziom witaminy D, aby uniknąć szkodliwych dla zdrowia skutków.
Otyłość jest globalną epidemią, która przyczynia się do około 2,8 miliona zgonów rocznie na całym świecie. Niedobór witaminy D z kolei ma związek z osłabieniem kości, ale wiąże się też z wyższym ryzykiem ostrych infekcji dróg oddechowych, chorób autoimmunologicznych i . Niedobory tej witaminy mogą mieć szerokie skutki uboczne. Niektóre badanią łączą też niedostatek witaminy D z .
Uczeni z Wolnego Uniwersytetu w Amsterdamie zbadali, jak ilość całkowitej tkanki tłuszczowej i brzusznej przekłada się na poziom witaminy D. Po uwzględnieniu takich czynników, jak choroby przewlekłe, spożycie alkoholu i poziom aktywności fizycznej, odkryto, że zarówno ilość tłuszczu całkowitego, jak i brzusznego była związana z niższym poziomem witaminy D u kobiet, chociaż większy wpływ miał tu tłuszcz trzewny. W przypadku mężczyzn i tłuszcz wątrobowy miał związek z niższymi ilościami witaminy D.
Teraz badacze chcą sprawdzić, co może leżeć u podstaw tego silnego związku między witaminą D a - nie jest jeszcze jasne, czy niedobory witaminy D sprzyjają magazynowaniu tłuszczu, czy też zwiększony poziom tłuszczu obniża poziom witaminy D.
Na podstawie:
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »