Strona głównaZdrowieOto produkty, które poprawiają starzejącą się pamięć

Oto produkty, które poprawiają starzejącą się pamięć

Zalecenia dotyczące jedzenia kilku porcji dziennie warzyw i owoców mają związek nie tylko zachowaniem dobrego zdrowia fizycznego, ale też mentalnego. Okazuje się, że większa ilość tych produktów w diecie pomaga uchronić się przed następującym wraz z wiekiem osłabieniem pamięci.
Oto produkty, które poprawiają starzejącą się pamięć [Fot. Orawan - Fotolia.com]
Dwudziestoletnie badanie uczonych z Uniwersytetu Harvarda pokazało, że jadłospis obfitujący w warzywa liściaste, owoce jagodowe, a także , wiąże się z wyższą ochroną przed osłabieniem , w tym pamięci.

Na początku badań uczestnicy mieli średnio 51 lat, na końcu - 73. Wszyscy regularnie co cztery lat przez dwie dekady wypełniali kwestionariusze, w których podawali dokładne informacje na temat swojego codziennego menu. Pod koniec badań zaś zostali poddani testom poziomu zdolności kognitywnych i .

Ustalono, że w końcu badań nieco ponad połowa badanych ciągle odznaczała się dobrymi zdolnościami myślenia i pamięcią, niemal 40 proc. uczestników miało je na poziomie umiarkowanym, a u 7 proc. były znacznie osłabione. Odkryto jednocześnie, że osoby, które spożywały sześć porcji dziennie, cechowały się o 34 proc. niższym ryzykiem problemów poznawczych niż ci, którzy jedli dwie porcje tych produktów. Ponadto wykazano niezwykłe właściwości - jego codzienne picie miało związek z niemal 50-pocentowym zmniejszeniem ryzyka kłopotów z myśleniem w porównaniu do serwowania go sobie rzadziej niż raz w miesiącu.

Najlepsze efekty ochronne dawały wieloletnie dobre przyzwyczajenia dietetyczne. Okres co najmniej 20 lat regularnego jedzenia większych ilości warzyw i owoców oznaczał najniższe prawdopodobieństwo osłabienia zdolności kognitywnych wśród wszystkich osób, które umieściły większe dawki tego zdrowego jedzenia w diecie.

Jak mówią eksperci, to kolejny punkt na liście korzyści ze stosowania zdrowej diety. Liczne poprzednie testy wykazały, że regularne sięganie po warzywa i owoce oznacza niższe ryzyko udarów, , pewnych form nowotworów, problemów ze wzrokiem, etc.

O badaniach można przeczytać w magazynie Neurology.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • EWST.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Hospicja.pl
  • Oferty pracy