17-06-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
W twoim codziennym jadłospisie nie powinno brakować błonnika. Regularnie go sobie dostarczaj, a lepiej się poczujesz.
przydaje wielu ważnych korzyści dla zdrowia. Wśrod nich są m. in.: obniżenie poziomu cholesterolu, obniżenie poziomu cukru we krwi, poprawa wypróżniania się, poprawa zdrowia serca, ochrona przed rakiem jelita grubego, ułatwienie zachowania odpowiedniej wagi.
Określenie „błonnik pokarmowy" obejmuje substancje pochodzenia roślinnego, które nie ulegają trawieniu przez enzymy naszego przewodu pokarmowego. Jego najczęstszy podział dotyczy rozpuszczalności i nierozpuszczalności w wodzie. Co do pierwszego, w głównej mierze znajduje się w produktach owsianych i . Pomaga obniżyć poziom i regulować poziom cukru we krwi. Jeśli chodzi o błonnik nierozpuszczalny, zawarty jest m. in. w otrębach pszennych oraz owocach i warzywach, ma istotny wpływ na metabolizm poprawiając perystaltykę jelit.
Według dietetyków, dieta o wartości 2 tys. kcal. powinna zawierać około 25 gramów błonnika. Najwięcej tego składnika można sobie dostarczyć jedząc: otręby pszenne, fasolę, orzechy laskowe, , świeże porzeczki i maliny, jabłka, pistacje, kaszę gryczaną, seler, migdały, groch, etc.
We współczesnej, popularnej w krajach zachodnich diecie ilość błonnika jest niedostateczna. Białe pieczywo, przetworzone produkty, , a jednocześnie niewielka ilość warzyw i owoców sprawiają, że brakuje nam tego składnika. Efektem zaś może być coraz powszechniej odnotowywane zapalenie uchyłków (łac. diverticulitis), czyli dolegliwość rozwijająca się u osób z chorobą uchyłkową jelit. Cechuje się ona powstawaniem w jelicie grubym (w jego ścianach) workowatych wypukłości. Choroba ta występuje rzadko u osób poniżej 40-go roku życia, ale dotyczy 30 proc. ludzi w wieku powyżej 50 lat i nawet 50 proc. osób w wieku powyżej 70 lat.
Zapalenie uchyłków rzadko występuje w populacjach spożywających dietę wysokobłonnikową i jest relatywnie częsta w społeczeństwach stosujących menu ubogie w błonnik. U części pacjentów rozwijają się powikłania, które obejmują: stany zapalne jelit, tworzenie się ropnia, perforację, ostre krwawienie, niedrożność i .
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »