10-07-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Trzeba jeść orzechy, oliwę z oliwek, ryby i nasiona, a będzie można żyć dłużej i zdrowiej.
Uczeni z Harvard T. H. Chan School of Public Health i Brigham and Women's Hospital w Bostonie przekonują, że odpowiednia ilość tłuszczów nienasyconych w diecie daje szanse na , tymczasem tłuszcze nasycone oraz skutecznie skracają życie.
32-letnie badania nie pozostawiły wątpliwości - od dawna rekomendowane produkty sprzyjają wyższej jakości życia i jego przedłużeniu. , , i inne produkty bogate w dobre tłuszcze oznaczają wyższe prawdopodobieństwo dożycia sędziwego wieku.
Autorzy badań wskazują, że inne elementy stylu życia także mają wpływ na długowieczność, jednak podkreślają, że odpowiednia dieta jest niezależnym czynnikiem długowieczności.
Bezwzględnie należy unikać „śmieciowego jedzenia", w tym słonych i słodkich przekąsek, a dodanie do jadłospisu garści orzechów dziennie i paru oliwek będzie skutkowało zdrowszą i dłuższą starością.
Badacze sprawdzili, jakie były przyczyny śmierci osób zmarłych w trakcie ponadtrzydziestoletniego badania i odkryli, że główne powody to: nowotwory, zawały oraz udary. Kiedy wzięto pod uwagę dietę stosowaną przez uczestników, okazało się, że osoby jedzące najwyższe ilości dobrych tłuszczów, były najbardziej „chronione" przed wspomnianymi chorobami. Ci zaś, którzy dostarczali sobie największej dawki niezdrowych tłuszczów, mieli najwyższe ryzyko tych chorób i śmierci z powodu wspomnianych problemów zdrowotnych.
Ogólnie rzecz ujmując, większe ilości produktów z tłuszczami nienasyconymi oznaczały zmniejszenie prawdopodobieństwa zgonu w czasie badań o 11 do 19 procent. Tymczasem jedzenie produktów z tłuszczami trans, takich jak ciastka, paluszki, chipsy, , zwiększało ogólne ryzyko śmierci o 16 procent.
Badania opisano w JAMA Internal Medicine.