Senior.pl - aktywni w każdym wieku

Strona głównaZdrowieOsiem produktów o największej zawartości witaminy C

Osiem produktów o największej zawartości witaminy C

Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest prawdopodobnie najbardziej znaną witaminą wzmacniającą odporność. Teraz, gdy zaczyna się sezon grypy, warto pamiętać, że pomaga ochronić się przed infekcjami. Poniżej lista produktów o najwyższej zawartości kwasu askorbinowego.
Dzięki można ustrzec się przed przeziębieniami i grypą. Ponadto jest ona niezbędna dla szybszego gojenia się ran i konieczna do produkcji kolagenu, a także zwiększa wchłanianie żelaza. Stanowi również silny antyoksydant przyczyniający się do ochrony komórek przed uszkodzeniem przez wolne rodniki, które mają udział w rozwoju nowotworów, i innych dolegliwości.

Zalecana dzienna dawka witaminy C wynosi 90 mg dla mężczyzn i 75 mg dla kobiet, a niektórzy eksperci rekomendują jeszcze większą ilość - 200 do 300 mg na dobę.

Niedobór kwasu askorbinowego notuje się często u palaczy, osób narażonych na zanieczyszczenia, pijących napoje z kofeiną, często zmagających się ze stresem, rekonwalescentów po chorobie lub zabiegu chirurgicznym, biorących regularnie aspirynę oraz ludzi w wieku powyżej 55 lat.

Oto lista ośmiu produktów o najwyższej zawartości witaminy C:

Guawa

© superfood - Fotolia.comTen subtropikalny owoc zawiera około czterokrotnie więcej witaminy C niż pomarańcze. Jest też bogaty w witaminę A i kwas foliowy oraz takie minerały, jak potas, miedź i mangan. Stanowi także szeroko polecany składnik diety, ponieważ cechuje go bogactwo błonnika, niska zawartość tłuszczów nasyconych, cholesterolu i sodu. W stu gramach guawy znajduje się 200 mg witaminy C.

Czarna porzeczka


© idless - Fotolia.comPodobnie jak guawa, zawierają 200 mg witaminy C w stu gramach. Porzeczki są też bogate w przeciwutleniacze i flawonoidy przyczyniając się do łagodzenia stanów zapalnych oraz infekcji dróg moczowych. Co więcej są dobrym źródłem .

Słodka papryka

© Brigitte Bonaposta - Fotolia.comZawartość witaminy C zależy od koloru warzywa; w 100 g czerwonej papryki jest 140 mg kwasu askorbinowego, w zielonej zaś - 80 mg. Dane te dotyczą surowych warzyw, ugotowane tracą nieco na wartości.

Słodką paprykę warto dołączyć do codziennego menu m. in. także dlatego, że cechuje ją niskokaloryczność oraz w jej skład wchodzi witamina B6, i potas.

Brokuły

© Martha Andrews - Fotolia.comZnane są ze swych antyutleniających właściwości, które ceni sie jako ochronę przed różnymi nowotworami. Na 100 g tych warzyw przypada 89 mg witaminy C.

Ponadto są dobrym źródłem betakarotenu, karotenoidów, witamin z grupy B, i .

Truskawki

© Christian Fischer - Fotolia.comNiestety sezon na te owoce się skończył, ale pozostaje choćby mrożona ich forma - warto po nie sięgnąć, bo w stugramowej porcji jest 80 mg witaminy C. Poza tym truskawki są cenione ze względu na witaminy A i E, kwas elagowy (antyoksydant chroniący przed nowotworami), antocyjany, bromelinę (przydatną w leczeniu choroby wieńcowej serca, przekrwieniu zatok, infekcji przewodu moczowego), arbutynę (stosowana w leczeniu trądziku, przebarwień skóry, stanów zapalnych), błonnik pokarmowy.

Kiwi


© mobtheplod - Fotolia.comTo jeden z najbardziej pożywnych owoców - zawiera bardzo wysoki poziom witaminy C (70mg/100g), potas, przeciwutleniacze i kwasy tłuszczowe omega-3.Owoce należy kroić tu przed jedzeniem, bo w innym przypadku zawartość kwasu askorbinowego zmniejsza się.

Papaja

© Adam Ward - Fotolia.com100 g porcja dostarcza 62 mg witaminy C. Jest również doskonałym źródłem innych składników odżywczych, takich jak przeciwutleniacze, karoteny, flawonoidy oraz witamina A i kwas foliowy. Uważa się, że papaja zmniejsza ryzyko i .

Co więcej, owoc zawiera enzym papainę, która pomaga w trawieniu i może wspiera enzymy w ludzkim organizmie w wydobywaniu maksymalnej wartości odżywczej posiłków.

Brukselka

Zawiera korzystne dla zdrowia fitozwiązki, ma działanie antyrakowe i jest bogatym źródłem , żelaza oraz witaminy C (60mg/100g).

Poleca się gotowanie brukselki na parze lub krótką obróbkę termiczną w wodzie w celu zachowania wysokiego poziomu zarówno kwasu foliowego, jak i witaminy C. Poza tym smakują dużo lepiej niż rozgotowane.

Zobacz także

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Wynik dodawania (tylko niezalogowani):

TRZY + SIEDEM =

Komentarze

  • 21:27:14, 27-09-2012 KYA

    Z witaminami- czy to C czy kwasem foliowym już tak niestety jest, że w wyniku obróbki termicznej ulegają rozkładowi. Dlatego tak ważne przyjmowanie jest kwasu foliowego w tabletkach

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Użytkownicy senior.pl pytają

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • Akademia Pełni Życia
  • Hospicja.pl
  • eGospodarka.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Oferty pracy

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X