Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest prawdopodobnie najbardziej znaną witaminą wzmacniającą odporność. Teraz, gdy zaczyna się sezon grypy, warto pamiętać, że pomaga ochronić się przed infekcjami. Poniżej lista produktów o najwyższej zawartości kwasu askorbinowego.
Dzięki można ustrzec się przed przeziębieniami i grypą. Ponadto jest ona niezbędna dla szybszego gojenia się ran i konieczna do produkcji kolagenu, a także zwiększa wchłanianie żelaza. Stanowi również silny antyoksydant przyczyniający się do ochrony komórek przed uszkodzeniem przez wolne rodniki, które mają udział w rozwoju nowotworów, i innych dolegliwości.
Zalecana dzienna dawka witaminy C wynosi 90 mg dla mężczyzn i 75 mg dla kobiet, a niektórzy eksperci rekomendują jeszcze większą ilość - 200 do 300 mg na dobę.
Niedobór kwasu askorbinowego notuje się często u palaczy, osób narażonych na zanieczyszczenia, pijących napoje z kofeiną, często zmagających się ze stresem, rekonwalescentów po chorobie lub zabiegu chirurgicznym, biorących regularnie aspirynę oraz ludzi w wieku powyżej 55 lat.
Oto lista ośmiu produktów o najwyższej zawartości witaminy C:
GuawaTen subtropikalny owoc zawiera około czterokrotnie więcej witaminy C niż pomarańcze. Jest też bogaty w witaminę A i kwas foliowy oraz takie minerały, jak potas, miedź i mangan. Stanowi także szeroko polecany składnik diety, ponieważ cechuje go bogactwo błonnika, niska zawartość tłuszczów nasyconych, cholesterolu i sodu. W stu gramach guawy znajduje się 200 mg witaminy C.
Czarna porzeczkaPodobnie jak guawa, zawierają 200 mg witaminy C w stu gramach. Porzeczki są też bogate w przeciwutleniacze i flawonoidy przyczyniając się do łagodzenia stanów zapalnych oraz infekcji dróg moczowych. Co więcej są dobrym źródłem .
Słodka paprykaZawartość witaminy C zależy od koloru warzywa; w 100 g czerwonej papryki jest 140 mg kwasu askorbinowego, w zielonej zaś - 80 mg. Dane te dotyczą surowych warzyw, ugotowane tracą nieco na wartości.
Słodką paprykę warto dołączyć do codziennego menu m. in. także dlatego, że cechuje ją niskokaloryczność oraz w jej skład wchodzi witamina B6, i potas.
BrokułyZnane są ze swych antyutleniających właściwości, które ceni sie jako ochronę przed różnymi nowotworami. Na 100 g tych warzyw przypada 89 mg witaminy C.
Ponadto są dobrym źródłem betakarotenu, karotenoidów, witamin z grupy B, i .
TruskawkiNiestety sezon na te owoce się skończył, ale pozostaje choćby mrożona ich forma - warto po nie sięgnąć, bo w stugramowej porcji jest 80 mg witaminy C. Poza tym truskawki są cenione ze względu na witaminy A i E, kwas elagowy (antyoksydant chroniący przed nowotworami), antocyjany, bromelinę (przydatną w leczeniu choroby wieńcowej serca, przekrwieniu zatok, infekcji przewodu moczowego), arbutynę (stosowana w leczeniu trądziku, przebarwień skóry, stanów zapalnych), błonnik pokarmowy.
KiwiTo jeden z najbardziej pożywnych owoców - zawiera bardzo wysoki poziom witaminy C (70mg/100g), potas, przeciwutleniacze i kwasy tłuszczowe omega-3.Owoce należy kroić tu przed jedzeniem, bo w innym przypadku zawartość kwasu askorbinowego zmniejsza się.
Papaja100 g porcja dostarcza 62 mg witaminy C. Jest również doskonałym źródłem innych składników odżywczych, takich jak przeciwutleniacze, karoteny, flawonoidy oraz witamina A i kwas foliowy. Uważa się, że papaja zmniejsza ryzyko i .
Co więcej, owoc zawiera enzym papainę, która pomaga w trawieniu i może wspiera enzymy w ludzkim organizmie w wydobywaniu maksymalnej wartości odżywczej posiłków.
BrukselkaZawiera korzystne dla zdrowia fitozwiązki, ma działanie antyrakowe i jest bogatym źródłem , żelaza oraz witaminy C (60mg/100g).
Poleca się gotowanie brukselki na parze lub krótką obróbkę termiczną w wodzie w celu zachowania wysokiego poziomu zarówno kwasu foliowego, jak i witaminy C. Poza tym smakują dużo lepiej niż rozgotowane.
Rak jelita grubego jest trzecim najczęściej występującym nowotworem na świecie. Co roku diagnozuje się ponad milion nowych przypadków choroby. Dużej liczbie przypadków tego raka można byłoby zapobiec dzięki zdrowszemu stylowi życia. czytaj dalej »