Strona głównaZdrowieOrzechy włoskie: zdrowie i smak

Orzechy włoskie: zdrowie i smak

W dobrze skomponowanej diecie powinny znaleźć się różnorodne produkty – zapewnia to organizmowi dostawę wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Warto, aby pośród nich stałe miejsce zajęły orzechy włoskie. Długa lista ich właściwości sprawia, iż są one ważne dla zdrowia, ale także dla urody. Warto więc zadbać, by stały się one uzupełnieniem codziennej diety.
Orzechy włoskie: zdrowie i smak [© blina - Fotolia.com]
Orzechy na nieśmiertelność

Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Maastricht wykazały, że jedzenie kilku gramów orzechów dziennie (w tym orzechów włoskich) zmniejsza śmiertelność wśród osób, które je spożywają. Badanie opublikowane w International Journal of Epidemiology potwierdza związek między spożyciem orzechów i niższym wskaźnikiem śmiertelności. Zanotowano, że osoby, które jedzą co najmniej 10 gramów orzechów dziennie są bardziej odporne, niż osoby, które nie dodają ich do swojej codziennej diety - wszystko dzięki obniżeniu podatności na groźne, śmiertelne w skutkach choroby.

to jedne z najzdrowszych bakalii – już garść dziennie przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz nerwowego. Pomagają także w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. To prawdziwa bomba witaminowa niezbędna zarówno dla kobiet, mężczyzn, jak i dzieci. Ważna jest jednak ich jakość, pochodzenie oraz świeżość – to wpływa na bogactwo ich składników i wartości mineralnych.

Co kryje się w orzechach?

Orzechy włoskie to naturalne źródło wielu składników odżywczych, m.in. fosforu, , witaminy B6 oraz manganu, którego w 100 g produktu jest aż 180% Referencyjnej Wartości Spożycia. Mangan jest niezwykle cenny – pomaga w prawidłowym tworzeniu tkanki łącznej oraz przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Witamina B6 natomiast pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego. Z kolei potas wspiera nasze mięśnie oraz pomaga w utrzymaniu odpowiedniego ciśnienia krwi.

O jakości orzechów w największym stopniu świadczy ich wygląd. Najlepszej jakości orzechy włoskie to te najbardziej marszczone o jasnej, błyszczącej skórce. Zawierają najwięcej cennych dla organizmu składników.

Orzechy w codziennej diecie

Orzechy stanowią idealną przekąskę w ciągu dnia. Porcja orzechów może być doskonałą przekąską, dostarczającą jednocześnie niezbędnych wartości odżywczych. Nic więc dziwnego, że wiele kuchni świata swoje potrawy tworzy na bazie orzechów, np. w kuchni bałkańskiej bardzo popularnym deserem jest baklawa, w której skład wchodzą m.in. orzechy włoskie. W Indiach orzechy dodaje się do lodów, sorbetów, ciastek i puddingów, a w kuchni arabskiej orzechy i stanowią podstawowy dodatek do mięs. Warto zaczerpnąć inspiracji i wykorzystać orzechy nie tylko jako dodatek do ciast. Doskonale sprawdzi się również np. zupa z orzechów włoskich czy sałatka z kozim serem i orzechami.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Aktywni 50+
  • Kobiety.net.pl
  • EWST.pl
  • Umierać po ludzku
  • Oferty pracy