08-08-2024
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Naturalnie występujące przeciwutleniacze w orzechach pekan mogą przyczynić się do zdrowia serca i zapobiegania chorobom układu krążenia.
Orzechy pekan zawierają różne formy przeciwutleniającej witaminy E - znanej jako tokoferole, a także liczne substancje fenolowe, z których wiele ma .
Pekan są szczególnie bogate w jedną formę witaminy E zwaną gamma-tokoferolem. Testy pokazały po zjedzeniu tych orzechów poziom wspomnianego związku podwoił się, a szkodliwe utlenianie cholesterolu LDL we krwi zmniejszyło się nawet o 33 procent.
Utleniony może dodatkowo przyczyniać się do stanów zapalnych w tętnicach i zwiększać ryzyko problemów sercowo-naczyniowych. - Nasze testy pokazują, że jedzenie pekan zwiększa ilość dobroczynnych przeciwutleniaczy w organizmie - mówi dr Ella Haddad z Loma Linda University. - Ten efekt ochronny jest ważny, ponieważ pomaga zapobiegać rozwojowi różnych chorób, takich jak rak i .
Przeanalizowano biomarkery w próbkach krwi i moczu kilkunastu uczestników badania, którzy jedli: całe orzechy pekan, orzechy pekan zmieszaneh z wodą lub posiłek kontrolny o równoważnym składzie składników odżywczych. Posiłki z orzechami pekan zawierały około 85 gramów orzechów. Próbki krwi pobierano przed posiłkami i w odstępach do 24 godzin po jedzeniu.
Po posiłku złożonym z całych orzechów pekan i w formie zblendowanej ilość gamma-tokoferoli (witaminy E) w organizmie podwoiła się w ciągu osiem godzin, a zdolność pochłaniania rodników tlenowych (naukowa metoda pomiaru mocy antyoksydacyjnej we krwi) wzrosła odpowiednio o 12 i 10 procent dwie godziny po posiłku. Ponadto, po zjedzeniu całych orzechów pekan, utleniony cholesterol LDL zmniejszył się o 30 procent po 2 godzinach, o 33 procent po 3 godzinach i o 26 procent po 8 godzinach.
Na podstawie:
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »