24-02-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Zimą i wiosną często narzekamy na brak energii. Organizm stara się sprostać naszym wahaniom nastroju i w związku z tym często traci mnóstwo składników odżywczych i wspomnianej energii. Jak poradzić sobie z utratą witamin i minerałów? Z pomocą przychodzą pożywne, zdrowe i przede wszystkim pełne cennych wartości odżywczych orzechy.
Sekrety orzechów laskowych Orzech laskowy to znakomite źródło witamin E i B1, które skutecznie pomogą nam uporać się ze stresem. Codzienna porcja tych orzechów pomoże utrzymać wysoki poziom magnezu, potasu oraz żelaza, które odgrywają jedną z głównych ról w funkcjonowaniu układu nerwowego. Korzystnie wpływają tym samym na nasze samopoczucie. Dzięki zawartości cynku jednocześnie podniosą naszą odporność i pomogą zachować zdrowe włosy, skórę i paznokcie.
Oklaski dla orzechów włoskichTych orzechów nikomu nie trzeba przedstawiać. Jedzone zimą uzupełnią niedobory magnezu oraz witaminy B1. Dzięki nim zwalczymy zimową chandrę oraz zniwelujemy skutki stresu. Dzięki dużej zawartości witaminy B6, zmniejszają ryzyko anemii. Jedzenie 3 sztuk dziennie pokryje dobowe zapotrzebowanie na kwasy omega-3.
Orzechy nerkowca – coś więcej niż tylko smakOrzechy nerkowca mają grono wiernych wielbicieli z racji na niepowtarzalny smak. Jednocześnie cechują się dobroczynnym wpływem na nasze samopoczucie oraz układ nerwowy. Są bogatym źródłem witaminy B6, która wspomaga przyswajanie magnezu. Zawierają cynk i miedź, które poprawiają kondycję naszych włosów, skóry i paznokci. W nerkowcach można znaleźć też fosfor i mangan. Te pierwiastki odpowiadają z kolei za dobry stan naszych kości.
Brazylijskie klimaty w środku zimyGdy myślimy o Brazylii mamy przed oczami karnawał i słońce. Brazylia kusi jeszcze jedną rzeczą – orzechami. Są źródłem selenu, pierwiastka, który wspomaga działanie tarczycy oraz układu odpornościowego. zawierają także dużą ilość manganu oraz miedzi, które doskonale utrzymują prawidłowy poziom metabolizmu energetycznego.
Mini orzechy maxi korzyści Niepozorne oraz są bogate w witaminę E, która chroni nasz organizm przed stresem. Dzięki dużej zawartości miedzi pistacje i orzechy pinii przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz chronią nasz układ nerwowy. Te drobne orzechy są bogate w magnez, który zmniejsza uczucie senności i zmęczenia.
Brat orzechów włoskich pekan swoim wyglądem i smakiem przypominają orzechy włoskie. Będąc zimową przekąską przyczynią się do wzmocnienia kości oraz zadbają, by nie opuściła nas energia. To wszystko dzięki zawartości manganu oraz miedzi. Orzechy pekan są też źródłem żelaza, którego niedobór może doprowadzić do anemii.
Migdałowa mocMigdały to nie tylko wspaniały dodatek do deserów i ciast, ale idealna zimowa przekąska. Są bogactwem magnezu oraz witaminy E, które w naszym organizmie odpowiedzialne są za stabilizowanie poziomu energii oraz funkcjonowanie układu nerwowego. Są źródłem manganu i fosforu, który dba o kości i tkanki łączne.
Orzechy powinny być nieodłącznym elementem każdej diety, a szczególnie tej zimowej. To zimą mamy obniżoną odporność, mniej energii oraz szybko tracimy składnik odżywcze. Orzechy w zdrowy i smaczny sposób pomogą nam dotrwać do wiosny.
Bakalland