02-01-2008
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Orzechy to nie tylko dodatek, który urozmaici ciasta i desery, to także znakomite źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Naukowcy i dietetycy coraz częściej przypominają o tym, aby do codziennego jadłospisu wprowadzać produkty bogate w kwasy tłuszczowe. Prostym sposobem na dostarczenie organizmowi tych cennych substancji jest sięgnięcie po orzechy.
Orzechy poza tym, że zawierają kwasy tuszowe, które korzystnie wpływają na pracę mózgu oraz obniżają poziom cholesterolu, są także źródłem witamin A i E. Zawierają także bardzo istotny dla funkcjonowania układu nerwowego magnez.
Orzechy to wysokobiałkowa przekąska, w 100g orzeszków ziemnych znajdziemy ok. 24 g białka, jednocześnie dostarczają dużo tłuszczu. Ponieważ orzechy są wysokokaloryczne stanowią doskonałe źródło energii na zimowe dni.