19-06-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Warto zachwać dystans i zdrowy rozsądek w każdej sferze, także zdrowia, mówią lekarze. Okazuje się, że z dbałością o swoje ciało też można przesadzić. Ortoreksja to zaburzenia polegające na obsesyjnym dbaniu o swoją dietę.
Ekstremalna dbałość o to, co się je może być objawem o nazwie orthorexia nervosa. Może mieć poważne konsekwencje fizyczne i emocjonalne, ostrzegają uczeni z York University w Toronto.
Kanadyjscy uczeni przeanalizowali czynniki ryzyka i powiązania między ortoreksją oraz innymi zaburzeniami psychicznymi. , w przeciwieństwie do innych zaburzeń odżywiania, nie jest jeszcze prezentowana w powszechnie dostępnych podręcznikach psychiatrii.
Jakkolwiek unikanie niektórych produktów, zawierających np. konserwanty, sztuczne dodatki, duże ilości soli, cukru lub tłuszczu, jest powszechnie zalecane, to nadmierna troska o dietę może oznaczać mentalne problemy.
Osoby z ortoreksją poświęcają wiele czasu, energii i pieniędzy, by zadbać o swoją dietę. Nie jedzą wraz z innymi podczas przyjęć, nie udadzą się na kolację do przyjaciół w obawie przed niezdrowymi składnikami podawanych dań, nie wychodzą do restaurcaji. Kupują produkty w specjalnie wyselekcjonowanych sklepach lub sami uprawiają warzywa i owoce, nie jedząc żadnych innych. Nie zwracają szczególnej uwagi na , ale skład produktów i potraw.
Dlaczego jest to zaburzenie? Znaczną część życia osoby te poświęcają na dbałość i dietę i cierpią na tym ich relacje z innymi ludźmi, obowiązki zawodowe, słowem, wszelkie inne sfery życia. Poza tym z ortoreksją często wiąże się permanentny , że zje się coś niewłaściwego. To wszystko po prostu przeszkadza w prowadzeniu normalnego życia.
Określone trendy kulturowe mogą podsycać obawy związane z odżywianiem się. Mody żywieniowe, które ograniczają niektóre rodzaje żywności, są niepokojące, wskazują uczeni. Potrzebne nam są niemal wszystkie produkty spożywcze, a zróżnicowana dieta jest najlepsza, dodają. Ortoreksja w równej mierze dotyczy kobiet i mężczyzn.
Przegląd badań z różnych części świata na temat tego zaburzenia został niedawno opublikowany w czasopiśmie Appetite.