Strona głównaZdrowieOlej z krokosza - nowa tłuszczowa rewolucja

Olej z krokosza - nowa tłuszczowa rewolucja

Dotychczas szeroko rekomendowano olej z oliwek zamiast innych olejów roślinnych oraz pozostałych tłuszczów tradycyjnie wykorzystywanych w kuchni. Teraz jednak czas na nową gwiazdę w „przemyśle tłuszczowym" - palma pierwszeństwa, zdaniem uczonych, powinna należeć do olejuz krokosza (zwanego też szafranowym - od polskiej nazwy krokosza, "szafran łąkowy").
Olej z krokosza - nowa tłuszczowa rewolucja Oleje o wysokiej zawartości kwasów omega-3 zaczęto cenić kilka dekad temu, a ostatnio wiedza o ich prozdrowotnych właściwościach stała się powszechna. Teraz kolej na nowy hit kulinarny - olej szafranowy. Wytłoczony z nasion krokosza olej jest bezsmakowy i zawiera kwas tłuszczowy omega-6 zwany kwasem linolowym. Jak uważają naukowcy z Ohio State University w USA, może okazać się okazać tak użytecznym narzędziem walce z chorobami serca, jak kwasy omega-3. Ponadto okazuje się być pomocnym lekarstwem w walce z rozmaitymi chorobami.

Uczeni monitorowali zdrowie grupy kobiet po menopauzie. Wszystkie panie były otyłe i chorowały na cukrzycę typu 2. Okazało się, że codzienna dawka oleju szafranowego przyczyniła się do poprawy stanu zdrowia uczestniczek badania w wielu ważnych aspektach.
Kobietom podawano suplementy z zawartością oleju z krokosza barwierskiego (co stanowiło równowartość jednej i dwóch trzecich łyżeczki od herbaty) - codziennie przez 16 tygodni. Dieta uczestniczek nie uległa zmianie. Po upływie tego czasu u wszystkich pań zanotowano zarówno zmniejszenie tzw. otyłości brzusznej, zwiększenie poziomu HDL (tzw. dobrego cholesterolu) średnio o 14%, a także wzrost poziomu adiponektyny - hormonu, który pomaga regulować poziom cukru i tłuszczów we krwi.

Nie wiadomo dokładnie, dlaczego olej z krokosza tak pozytywnie wpływa na zdrowie. Potrzebne są dalsze badania, jednak uczeni twierdzą, że już dziś można rekomendować produkty z kwasami tłuszczowymi typu omega-6 jako mające korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu.

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Miażdżyca - cholesterol - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć