13-07-2024
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Osoby, które gotują z dodatkiem oleju sezamowego i olejów z otrąb ryżowych, mogą liczyć na znaczny spadek ciśnienia krwi i poprawę poziomu cholesterolu.
Odkryto, że gotowanie z użyciem kombinacji tych olejów działa prawie tak dobrze, jak powszechnie przepisywane leki na nadciśnienie, a stosowanie takiej mieszanki olejów z farmaceutykami daje jeszcze bardziej imponujące rezultaty.- Olej z otrębów ryżowych, podobnie jak olej sezamowy, ma niską zawartość tłuszczów nasyconych i wydaje się poprawiać profil cholesterolu - mówi dr Devarajan Sankar ze Uniwersytetu Fukuoka Chikushi w Japonii. - Dodatkowo może zmniejszyć ryzyko chorób serca w inny sposób, w tym jako substytut mniej zdrowych olejów i tłuszczów w diecie - dodaje.
W ramach dwumiesięcznego badania przeprowadzonego w New Delhi 300 osób z łagodnym do umiarkowanego podzielono na trzy grupy. Jedną leczono powszechnie stosowanym lekiem obniżającym ciśnienie krwi, zwanym blokerem kanału wapniowego (nifedypiną). Druga grupa codziennie dodawała do posiłków mieszankę wspomnianych olejów. Trzecia przyjmowała zarówno leki, jak i kombinację olejów.
We wszystkich trzech grupach zaobserwowano spadek skurczowego ciśnienia krwi - to najwyższa liczba w odczycie ciśnienia krwi i mierzy siłę, z jaką krew uderza w ściany tętnic, gdy serce pompuje.
Skurczowe ciśnienie krwi spadło średnio o 14 punktów w przypadku osób stosujących wyłącznie mieszankę olejów i 16 punktów w przypadku osób przyjmujących leki. U ludzi z trzeciej grupy odnotowano spadek o 36 punktów.
Rozkurczowe ciśnienie krwi również uległo znacznemu osłabieniu: 11 punktów w przypadku osób spożywających oleje, 12 w przypadku osób przyjmujących leki i 24 w przypadku ludzi stosujących jedno i drugie. Rozkurczowe ciśnienie krwi to najniższa liczba w odczycie ciśnienia krwi - mierzy siłę krwi uderzającej w ściany tętnic, gdy serce znajduje się w spoczynku pomiędzy uderzeniami.
Jeśli chodzi o cholesterol, osoby dodające oleje do diety zaobserwowały 26-procentowy spadek poziomu LDL () i 9,5-procentowy wzrost HDL („dobrego" cholesterolu), podczas gdy u pacjentów, którzy wyłącznie przyjmowali blokery kanału wapniowego, nie zaobserwowano żadnych zmian w poziomie cholesterolu. Wreszcie, w przypadku ludzi używających mieszanki olejów i stosujących leki poziom LDL spadł o 27 proc., a HDL wzrósł o 10,9 proc.
Według dra Sankara, za rezultaty mogą odpowiadać zdrowsze kwasy tłuszczowe i , takie jak sezamina, sezamol, sesamolina i oryzanol zawarte w mieszankach olejów. Te przeciwutleniacze oraz jedno- i wielonienasycone związki z olejów już wcześniej powiązano z niższym ciśnieniem krwi i cholesterolem całkowitym.
Na podstawie:
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »