14-04-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Olej rzepakowy może zmniejszyć ryzyko chorób serca – potwierdza amerykańska FDA.
Amerykańska Agencja Żywności i Leków (Food and Drug Administration, FDA) oficjalnie uznała, że może zmniejszyć ryzyko chorób serca ze względu na zawartość tłuszczów nienasyconych.
Wobec decyzji FDA, olej rzepakowy zyskał taki status, jak fitosterole, kwasy omega-3 i , który pozwala producentom na umieszczanie na etykiecie określonych produktów informacji o ich potwierdzonym prozdrowotnym działaniu.
Olej rzepakowy ma wysoką zawartość zdrowych tłuszczów nienasyconych (93 procent), nie zawiera i tłuszczów trans oraz odznacza się niską ilością tłuszczów nasyconych (7 procent). Podkreśla się zatem, że ma bardzo niskie stężenie LDL (lipoprotein o niskiej gęstości), czyli „złego" cholesterolu.
Teraz producenci będą mogli informować, że dowody naukowe sugerują, iż spożywanie około 1 1/2 łyżki (19g) oleju rzepakowego dziennie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia ze względu na zawartość nienasyconych tłuszczów w tym produkcie. Aby osiągnąć takie potencjalne korzyści, należy zastąpić olejem rzepakowym podobną ilość tłuszczów nasyconych i nie zwiększać całkowitej liczby dostarczanych w ciagu dnia kalorii.
Olej rzepakowy nadaje sięi do sosów sałatkowych, i do smażenia. Jego neutralny smak i lekka konsystencja sprawiają, że świetnie pasuje do niemal wszystkiego. Ponadto, wysoka tolerancja ciepła oznacza, że można go używać do pieczenia, podsmażania, głebokiego smażenia czy .
Najpowszechniej olej rzepakowy jest stosowany w kuchniach kanadyjskich i japońskich, bardzo popularny jest także w Meksyku i Stanach Zjednoczonych. Jest on częstym składnikiem takich produktów spożywczych, takich jak majonez, sosy sałatkowe i .
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »