Strona głównaZdrowieOlej rzepakowy - tańszy odpowiednik oliwy

Olej rzepakowy - tańszy odpowiednik oliwy

Okazuje się, że olej rzepakowy nie powinien stanowić jedynie substratu do produkcji biopaliw, wykazuje bowiem podobne właściwości co śródziemnomorska oliwa z oliwek. Jest więc idealny dla wszystkich osób, które pichcąc w kuchni myślą o zdrowiu swoim i swoich bliskich.
Olej rzepakowy jest odpowiednikiem drogiej i cennej oliwy. Jest od niej o wiele tańszy, a używanie go w kuchni pomaga zapobiegać chorobom układu krążenia, nowotworom, wspomaga ogólną odporność organizmu.

Nie zawiera cholesterolu, w jego składzie znajdziemy około 65% NNKT niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych ( tzw. witamina F), istotnych w profilaktyce miażdżycy i chorób serca. Kwasy te, niezbędne dla życia człowieka, nie są produkowane przez ludzki organizm, dlatego należy dostarczać ich w postaci żywności. Olej , dzięki zawartości witaminy E (zwanej inaczej witaminą młodości) ma także wpływ na poprawę wyglądu skóry.

Joanna Papiernik / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 21:44:22, 19-04-2008 alcia

    Bardzo sie ucieszylam ze olej z rzpaku ma takie same wlasciwosci jak oliwa z oliwek z pierwszego tloczenia.Dzisiaj kolejny raz kupilam oliwe z oliwek z najwyzszej polki i smak jest niekoniecznie fajny,wole chyba oliwe rzepakowa.Nie uzywam tluszczy zwierzecych bo cholesterol zarowno u mnie jak i u meza caly czas znacznie podwyzszony.Dbam takze o posilki na codzien ,sama pieke chleb pelnoziarnisty z otrebami i innymi dodatkami ,a cholesterol rzadko bywa w normie.
    ... zobacz więcej
  • 07:16:36, 20-04-2008 enia60

    Alciu podobnie mam,sądzę że przyczyna tkwi w predyspozycjach/skoro dieta nie pomaga?/ale tak trzymać należy jeśli chodzi o posiłki,ja wspomagam swój organizm pruduktami:awokado,płatki owsiane,orzechy włoskie i olej lniany te produkty wyrównują jego poziom,do tego ważna jest aktywność fizyczna stosowna do naszych możliwości.Olej rzepakowy ma rzeczywiście takie ,no prawie podobne właściwości co oliwa z oliwek pod warunkiem ,że będzie z pierwszego tłoczenia kupiony w tzw.dobrych sklepach
  • 12:02:00, 20-04-2008 kufa86

    Następny bzdurny artykuł zamieszczony przez administrację.
    Cytat:
    enia60
    Olej rzepakowy ma rzeczywiście takie ,no prawie podobne właściwości co oliwa z oliwek
    Tylko że to "prawie" robi różnicę.
    Nazwa oliwa jest zastrzeżona dla oliwek.
    Reszta to oleje, silnikowe i jadalne.
    Jak ktoś zada sobie trud i przeczyta to co pisze na opakowaniu, to się dowie, że oleje roślinne pochodzą głównie z roślin GMO.
    Olej rzepakowy zawiera kwas erukowy.
    Genetycznie zmniejszono jego zawartość i dlatego teraz nie śmierdzi tak potwornie przy smażeniu jak ileś lat temu. Prawie wszystko smażę na rzepaku - bo co mam zrobić, ale do sałatek dodaję oliwy, w niej rozpuszczają się wit. E, A, D.

    Na oleju rzepakowym doskonale jeździ się samochodem z silnikiem wysokoprężnym.
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=137090
    ... zobacz więcej
  • 14:04:20, 20-04-2008 lawenda

    Wg mnie macie Panie wszystkie racje. Każdy wybiera taki tłuszcz, który mu odpowiada. Jeżeli mogę coś dodać znając problem cholesterolu w całości w szczególnie w kwestii trójglicerydów i LDL jak również innych dolegliwości z autopsji ja używam oliwy z oliwek. Cena jest różna w zależności od kraju i gatunku oliwek. Zakupiony olej rozlewam do buteleczek /mam buteleczki po spirytusie <cukrzyca> i po alkoholu który dodaję do potraw, moczenia suszonych owoców południowych i rodzynek/ Do tych buteleczek wkładam gałązki ziół czy nawet papryczek /są małe ostre czerwone i zielone ale są i papryczki słodkie pomarańczowe/ Zakręcam i stoi to kilka dni. Oliwa wtedy ma fantastyczny smak i zapach. Możemy dodać też czosnek. Dla mnie to wspaniała rzecz i można dodawać do różnych sałatek. Smażenie w moim przypadku odpada, ale można też dodać takiej oliwy do smażenia. Radzę spróbować.
    ... zobacz więcej
  • 14:15:33, 20-04-2008 kufa86

    Cytat:
    lawenda
    Wg mnie macie Panie wszystkie racje.
    Hmm..
    aż się wieczorem oglądnę dokładnie w lustrze.
  • 14:38:30, 20-04-2008 Malgorzata 50

    Ja tez tak robię albo kupuje oliwę smakową -smak rzeczą smaku oczywiście -ja kocham smak oliwy z oliwek - szczególnie takiej ciemnozielonej.Ale ile nas tyle opinii -zostanmy wiec każdy przy swoim
  • 17:22:05, 20-04-2008 lawenda

    Małgorzato50 nikogo nie zmuszam aby robił oliwę smakową. Ja tak robię bo dodaję takiej oliwy jaką akurat chcę i mam kilka smaków. Taką metodę przekazała mi sąsiadka, która eksperymentuje kulinarnie i dużo od niej korzystam a ona chętnie przekazuje swoje doświadczenie. Ma 76 lat i zna się na rzeczy. Jest sympatyczna i potrafi godzinami opowiadać o gotowaniu i o tym żeby kurczowo nie trzymać się oryginalnych przepisów, a dodawać coś od siebie bo to nie tylko taka sobie zmiana, ale daje się coś z siebie i to ważne. Dlatego ja też nikomu nic nie narzucam tylko dzielę się uzyskanymi wiadomościami, a każdy może skorzystać albo nie.
    ... zobacz więcej
  • 10:39:30, 15-09-2011 Opcja

    ja wolę oliwę z oliwek, ale czasem zamiennie można faktycznie spróbować czegoś innego

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • Aktywni 50+
  • Kobiety.net.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Oferty pracy