Strona głównaZdrowieOlej rzepakowy - smaczny, tani i cenny dla zdrowia

Olej rzepakowy - smaczny, tani i cenny dla zdrowia

Różnorodna dieta, bogata w odpowiednią ilość składników odżywczych wpływa na zdrowie, wygląd i samopoczucie. Ważnym jej elementem są tłuszcze, które pełnią wiele istotnych funkcji w organizmie. Dlatego tak istotne jest, aby wybierać wartościowe tłuszcze o niskiej zawartości kwasów nasyconych i wysokiej zawartości kwasów nienasyconych. Przykładem takiego tłuszczu jest właśnie olej rzepakowy, zwany też "oliwą Północy".
Olej rzepakowy - smaczny, tani i cenny dla zdrowia [©  PhotoSG - Fotolia.com] Naukowcy potwierdzają, że ma najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych spośród dostępnych na rynku olejów roślinnych. Olej rzepakowy zawiera najwięcej niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z deficytowej w naszej diecie rodziny kwasów omega-3 i najmniej niekorzystnych z punktu widzenia zdrowotnego nasyconych kwasów tłuszczowych (zawartość dwukrotnie niższa niż w oliwie z oliwek czy oleju słonecznikowym). Co więcej, ilość kwasów omega-3 jest 10 krotnie wyższa niż w oliwie z oliwek.

Codzienne spożywanie ok. 2 łyżek oleju rzepakowego całkowicie pokrywa zapotrzebowanie fizjologiczne człowieka na kwas linolenowy (ALA) z rodziny omega-3.

Eksperci zwracają też uwagę, że ważna jest nie tylko ilość spożywanych nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale przede wszystkim ich proporcje. Olej rzepakowy cechuje się idealnym stosunkiem kwasów omega-6 do (2:1). Dzięki czemu wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu we krwi.

Ponadto olej rzepakowy zawiera bardzo dużo cennych dla zdrowia przeciwutleniaczy, m.in. wysoki poziom witaminy E, zwanej witaminą młodości.
Jest także bogatym źródłem steroli roślinnych, które również pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.

Dzięki swoim wartościom odżywczym olej rzepakowy powinien być elementem naszej codziennej diety. Zalecany jest także kobietom ciężarnym i dzieciom od 6. miesiąca życia, ponieważ dzięki zawartości kwasów omega-6 i omega-3 wpływa na prawidłowy wzrost i rozwój organizmu. Olej rzepakowy ma uniwersalne zastosowanie. Idealnie nadaje się do smażenia. Łatwo go odsączyć, dzięki czemu smażone na nim potrawy mają od 5 do 10% niższą wartość kaloryczną w porównaniu z potrawami smażonymi na innych olejach. Jest również znakomitym dodatkiem do sałatek i tłuszczem do wypieku ciast.

Przeczytaj także


Miażdżyca - cholesterol - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 08:41:04, 09-09-2014 ~gość: 178.23.104.xxx

    Olej rzepakowy czy lniany owszem lecz tylko tłoczone na zimno a nie rafinowane tu jest wielka różnica, niestety w sklepie dobrego oleju nie uświadczysz.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kosciol.pl
  • Aktywni 50+
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Hospicja.pl
  • Oferty pracy