26-07-2024
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Ograniczenie ilości przetworzonego mięsa o około jedną trzecią mogłoby zapobiec ponad 350 tysiącom przypadków cukrzycy w USA w ciągu 10 lat. Co więcej, zmniejszenie ilości przetworzonego mięsa przez dorosłych w USA o 30 procent - co stanowi równowartość około 10 plasterków bekonu tygodniowo - doprowadziłoby również do zmniejszenia o dziesiątki tysięcy przypadków chorób układu krążenia i raka jelita grubego.
Opracowano narzędzie symulacyjne, by ocenić wpływ ograniczenia ilości przetworzonego i nieprzetworzonego w diecie na zdrowie.
Oszacowano oddziaływanie czerwonego mięsa - od 5 do 100 procent - na wiele skutków zdrowotnych. Oceniono, jak zmiany w dawce tego produktu wpływają na ryzyko cukrzycy, chorób układu krążenia, raka jelita grubego i przedwczesnej śmierci. Pod uwagę brano też wiek, płeć, poziom dochodów gospodarstwa domowego i pochodzenie etniczne.
Jak ustalono, ograniczenie przetworzonego mięsa o 30 proc. nie tylko zapobiegnie ponad 350 tysiącom przypadków , ale też doprowadzi do zmniejszenia o 92 500 przypadków i o 53 300 diagnoz w ciągu dziesięciu lat.
Większej liczbie przypadków chorób można by zapobiec poprzez ograniczenie spożycia nieprzetworzonego czerwonego mięsa w porównaniu z przetworzonym mięsem, ale to m. in. dlatego, że średnie dzienne spożycie nieprzetworzonego czerwonego mięsa jest wyższe niż przetworzonego i wynosi odpowiednio 47 g dziennie w porównaniu z 29 g dziennie.
- Organizacje krajowe i międzynarodowe zalecają ograniczenie spożycia mięsa w celu ograniczenia emisji gazów cieplarnianych, w tym zmian klimatycznych. Z naszych badań wynika, że te zmiany w diecie mogą również przynieść znaczące korzyści zdrowotne, a zatem jest to wyraźny profit dla ludzi i planety - mówi prof. Lindsay Jaacks z Uniwersytetu w Edynburgu.
Na podstawie:
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Rak jelita grubego jest trzecim najczęściej występującym nowotworem na świecie. Co roku diagnozuje się ponad milion nowych przypadków choroby. Dużej liczbie przypadków tego raka można byłoby zapobiec dzięki zdrowszemu stylowi życia. czytaj dalej »