Gdy jemy zbyt dużo , jego nadmiar jest przekształcany w tłuszcz i magazynowany. Ta zlokalizowana wokół serca i brzucha uwalnia związki, które mogą być szkodliwe dla zdrowia. Nasze wyniki wspierają ograniczenie dodawania cukru (do produktów spożywczych) - mówi So Yun Yi, współautorka badań z University of Minnesota School of Public Health.
Nasze odkrycia dostarczają więcej dowodów na to, że spożywanie nadmiaru ilości cukru i napojów słodkich wiąże się z większą ilością tkanki tłuszczowej. A wiadomo, że złogi tłuszczu są związane z wyższym ryzykiem i cukrzycy - wyjaśnia dr Lyn Steffen, współautorka badań.
Tagi: cukrzyca, choroby serca, słodkie napoje, tkanka tłuszczowa, cukier, dieta
Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »
Zastrzeżenia odpowiedzialności
Podziel się:
Większa ilość węglowodanów prostych w diecie to mniej atrakcyjny wygląd
Osoby sprawujące opiekę są bardziej zagrożone chorobami serca
Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany:
zaloguj się /
zarejestruj się
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.