16-03-2020
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Kolejne badania pokazują, że warto zmniejszyć ilość czerwonego mięsa w diecie. Dzięki temu można uniknąć różnych chorób i wydłużyć swoje życie.
Zrezygnuj z tatara w piątkowy wieczór, sobotnich kotletów mielonych i schabowych co niedzielę. Duże ilości czerwonego mięsa nie sprzyjają zdrowiu.
Harwardzcy uczeni odkryli, że osoby jedzące większe ilości produktów roślinnych zamiast czerwonego i , mają niższe ryzyko i żyją dłużej niż ludzie umieszczający mięsne dania w codziennym jadłospisie.
Eksperci szczególnie polecają, by dołączyć do diety , , warzywa i bogate w błonnik produkty pełnoziarnste. Jeśli wybiera się je zamiast artykułów przetworzonych i zawierających znaczne ilości węglowodanów prostych. Lekarze zaznaczają jednocześnie, że wiele obfituje jednocześnie w tłuszcz i cukier - nie o takie tu chodzi, ale te wszystkie wymienione w pierwszym zdaniu tego akapitu.
Jak pokazało pierwsze z badań z udziałem kilkudziesięciu tysięcy ludzi w średnim wieku 50 lat. Po 15 latach monitorowania uczestników odkryto, że osoby, które jadły największe ilości białka roślinnego, miały o 27 proc. niższe ryzyko śmierci w badanym okresie w porównaniu do ludzi o najniższej ilości tych składników w diecie.
Uczeni obliczyli, że gdyby uczestnicy badania zastąpili 5 proc. dziennych kalorii z białka zwierzęcego taką samą ilością kalorii z białka roślinnego, ryzyko śmierci w tym okresie spadłoby o niemal połowę.
W innym trwającym około ćwierć wieku badaniu z udziałem dziesiątek tysięcy pracowników służby zdrowia odkryto, że prawdopodobieństwo zawału było tym wyższe, im wyższa była dawka w menu.