11-03-2020
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Duże śniadanie o poranku to więcej spalonych kalorii i łatwiejsze zachowanie odpowiedniej wagi oraz niższe zmiany poziomu cukru we krwi.
Badacze z Uniwersytetu w Lubece w Niemczech postanowili sprawdzić, czy dla termogenezy wywoływanej dietą (diet-induced thermogenesis, DIT) znaczenie ma określona pora dnia i na ile zmienia się ona pod wpływem ilości przyjmowanych kalorii.
W badaniach wzięło udział 16 mężczyzn o wadze w normie. Przez kilka dni uczestnicy jedli niskokaloryczne (zawierające 11 proc. indywidualnego dziennego zapotrzebowania na kilokalorie) i wysokokaloryczną kolację (69 proc. kcal), przez kilka następnych dni zaś zamieniono kaloryczność tych posiłków. Zmierzono DIT, określono parametry metabolizmu glukozy i oceniano także indywidualny poziom głodu oraz na słodycze.
Jak się okazało, posiłek spożywany na śniadanie, niezależnie od tego, jak kaloryczny był, wywoływał dwukrotnie wyższą termogenezę (tj. spalanie energii) niż taki sam posiłek w porze obiadowej. Dlaczego zatem warto jeść obfite śniadanie? Ci, którzy zjadali niewielki pierwszy posiłek, odczuwali silniejszy głód w ciągu dnia i mieli większą ochotę na słodycze niż osoby serwujące sobie znaczniejsze śniadania.
DIT jest wyraźnie wyższa rano niż wieczorem, niezależnie od ilości dostarczonych sobie kalorii. Dlatego obfite śniadanie jest lepsze niż duże obiady - pomoże zapobiec i wysokiemu poziomowi , podsumowują uczeni.
Na podstawie:
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »