16-01-2020
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Otyłość i nadwaga to jedne z najpowszechniejszych obecnie dolegliwości, stąd uczeni poszukują sposobów na skuteczniejszą walkę z ich skutkami. Taką nadzieję daje odkryte niedawno białko o wysokiej ekspresji w tkance tłuszczowej.
Białko sygnałowe znane jako PGRMC2 zostało wcześniej wykryte w macicy, wątrobie i kilku częściach organizmu. Teraz dostrzeżono, że w największej ilości występuje w , który zamienia energię na ciepło, aby utrzymać temperaturę ciała.
W naszym organizmie występuja trzy rodzaje komórek tłuszczowych - białe, brunatne lub beżowe. Ten pierwszy kumulują energię, by wykorzystać ją w późniejszym czasie, funkcją beżowego jest udział w spalaniu tłuszczu, nie zaś jego kumulowniu. Wreszcie brązowy tłuszcz, który w dużej ilości występuje u dzieci, a u dorosłych znajduje się w niewielkich dawkach, wykorzystuje kwasy tłuszczowe do wytwarzania odpowiedniej temperatury ciała.
Eksperci uważają, że można by wykorzystać brązowy tłuszcz do zwalaczania otyłości. Jak odkryto, PGRMC2 wiąże i uwalnia związek o nazwie hem (żelazoporfiryna), który przemieszcza się w komórkach, umożliwiając kluczowe procesy życiowe, takie jak oddychanie komórkowe, proliferacja komórek oraz ich śmierć i rytm okołodobowy. PGRMC2 transportuje hem z mitochondriów komórki, gdzie on powstaje, do jądra, w którym pomaga pełnić ważne funkcje. Bez tego hem samo w sobie niszczyłby komórki.
Przeprowadzono badania na myszach z „wyłączonym" PGRMC2 i odkryto, że zwierzęta, którym podawano dietę bogatą w tłuszcz, wykazywały objawy cukrzycy i innych chorób metabolicznych. Co więcej, trudniej im było utrzymać odpowiednią temperaturę. Wszystko dlatego, że brak PGRMC2 zmniejszył zdolność brazowego tłuszczu do regulacji termicznej. Jednocześnie okzało się, że przywrócenie aktywności białka PGRMC2 wywołało znaczne osłabienie objawów .
Nasze odkrycia sugerują, że modulowanie aktywności PGRMC2 w tkance tłuszczowej może być użytecznym podejściem farmakologicznym do odwracania niektórych poważnych skutków zdrowotnych - mówi dr Enrique Saez, współautor badań.
Badania zostały opublikowane w magazynie Nature:
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »