11-04-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jedzenie nowej odmiany brokułów mogą obniżyć poziom „złego" cholesterolu we krwi o 5-7 proc.
Odmiana Beneforte, została opracowana przez uczonych z brytyjskiego Instytutu Badań nad Żywnością i Centrum John Innes. Wzbogacono ją o glukorafanin, który w połączeniu z sulforafanem (innym związkiem obecnym w tych warzywach) reguluje metabolizm komórkowy zmniejszając wytwarzanie LDL.
W testach z udziałem 130 uczestników, którzy jedli 400 gramów Beneforte tygodniowo. Po dwunastu tygodniach poziom cholesterolu LDL we krwi zmniejszył się u nich średnio o około 6 proc.
Do innego badania zaproszono 93 osoby. Ustalono, że ilość cholesterolu LDL zmniejszyła się o 2,5 procent u osób, które jadły powszechnie dostępne brokuły i o 5,1 procent u osób, którym podawano nową odmianę tych warzyw wzbogaconą o glukorafanin.
Warto sięgać po , także po tę „standardową" wersję, ze względu na bogactwo składników odżywczych. Zawierają m. in. , żelazo, i . Poza tym są źródłem: (niezbędnej do zapobiegania wielu chorobom, począwszy od chorób serca po ), witaminy B1 i B2, pokarmowego i sulforafanu, substancji, która zapobiega wzrostowi komórek rakowych i powstrzymuje proces podziału komórek w wyniku apoptozy. Szczególne działanie ochronne daje przed nowotworami jelita, płuc i . Poza tym brokuły pomagają walczyć z zatrzymywaniem wody ułatwiając organizmowi detoksykację. Co więcej, zmniejszają ryzyko wystąpienia i chronią przed .
Wyniki badań opublikowano w Molecular Nutrition and Food Research.
Nowotwór piersi (rak piersi, rak sutka) należy do najczęściej występujących chorób onkologicznych u kobiet. W Polsce notuje się prawie 10 tys. nowych zachorowań rocznie, co oznacza, że każdego roku na nowotwory piersi zachoruje 30 na 100 tys. kobiet. czytaj dalej »