Strona głównaZdrowieNowe-stare super jedzenie - czarny ryż

Nowe-stare super jedzenie - czarny ryż

Już łyżeczka czarnego ryżu - odmiany azjatyckiej - zawiera więcej związków prozdrowotnych niż ekwiwalent tzw. „super jedzenia" (superfoods).
Nowe-stare "superjedzenie" - czarny ryż Czarny ryż, który dostępny jest także w formie pokruszonych ziaren, bywa również nazywany „zakazanym ryżem", bowiem w starożytnych Chinach dostojnicy rekwirowali te niezwykłe ziarna dla siebie i zakazywali ludowi ich jedzenia.

Łyżka czarnego ryżu zawiera więcej antocyjanów stanowiących silne przeciwutleniacze niż znajduje sie w łyżce borówek, a jednocześnie mniej cukru i więcej błonnika oraz witaminy E - powiedział dr Zhimin Xu z Louisiana State University.

- Jeśli jagody są szeroko rekomendowane dla zwiększenia ochrony zdrowia, to dlaczego nie polecać czarnego ryżu i otrąb ryżowych? Zwłaszcza, że otręby czarnego ryżu to niepowtarzalny i ekonomiczny produkt z dużą ilością antyoksydantów - dodaje dr Zhimin Xu.

Podobnie, jak owoce czarny ryż jest bogaty w przeciwutleniacze zwane antocyjanami, substancje, które powstrzymują choroby serca, raka i inne dolegliwości.

Czarny ryż można znaleźć też w gotowych produktach. Producenci żywności dodają go w celu zwiększenia wartości zdrowotnych swoich artykułów, takich jak płatki śniadaniowe, ciasta, ciasteczka i inne.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć