Strona głównaZdrowieNowa popularna dieta przeciwgrzybicza - dieta candida

Nowa popularna dieta przeciwgrzybicza - dieta candida

Candida to typ drożdżaków, które żyją w jamie ustnej i jelitach lub na skórze. Stanowią one normalną część środowiska naszego organizmu, kiedy jednak jest ich za dużo, mogą siać spustoszenie w organizmie. Rozwiązaniem są leki przeciwgrzybiczne i probiotyki. Pomóc może również dieta.
Nowa popularna dieta przeciwgrzybicza - dieta candida [Fot. Kateryna_Kon - Fotolia.com] Nadmiar Candida ma związek z pojawieniem się pleśniawek, infekcjami zatok, odczuwaniem częstszego i i intensywniejszego zmęczenia, infekcjami skóry, infekcjami dróg moczowych, infekcjami grzybiczymi i problemami trawiennymi, takimi jak choroba Crohna, i wrzodziejące zapalenie jelita grubego.

Ilość candida nadmiernie się zwiększa, gdy dochodzi do zaburzenia równowagi między określonymi rodzajami bakterii w jelitach. Tę z kolei może powodować wiele czynników, w tym , czy zażywanie określonych leków (szczególnie ).

Probiotyki pomagają przywrócić odpowiedni poziom potrzebnych bakterii w jelitach, a leki przeciwgrzybicze powstrzymują wzrost grzybów.
Jeśli chodzi o dietę, ma wspomóc leczenie i zapewnić dobre funkcjonowanie organizmu także po jego zakończeniu. Jakkolwiek dotychczasowe badania nie wykazały poprawy skuteczności leczenia dzięki stosowaniu odpowiedniego sposobu odżywiania się, określony jadłospis może pomóc wrócić nam do formy i zmniejszyć ryzyko rozwoju kolejnych .

Dieta candida wymaga unikania: owoców o wysokiej zawartości cukrów, produktów z białej mąki, mięsa wieprzowego, ryb takich jak tuńczyk i miecznik, a także niektórych produktów nabiałowych i artykułów z dodatkiem cukru, napojów z oraz alkoholu. Ogólnie rzecz ujmując, należy wyrzucić z menu jedzenie wysokoprzetworzone i bogate w .

Twórcy diety sądzą, że duża ilość cukru, a więc i węglowodanów prostych sprzyjają rozwojowi drożdżaków candida. Wieprzowina, szczególnie znacznie przetworzona, nie jest zalecana ze względu na czynniki rakotwórcze, a także dodatkowe obciążanie osłabionego układu pokarmowego. Wspomniane ryby wreszcie nierzadko zawierają szkodliwe dla nas metale, ponieważ przez dłuższy czas przebywają w znacznie zanieczyszczonych nimi wodach.

W ramach tej diety poleca się: nieskrobiowe warzywa, owoców o niskiej zawartości cukru, produkty bezglutenowe, zdrowe tłuszcze i produkty bogate w chude białka.

Dietetycy podkreślają, że sama dieta nie wystarcza, by przywrócić odpowiednią równowagę mikrobiomu, ale może ona wspomóc leczenie i zapewnić lepsze funkcjonowanie organizmu w późniejszym czasie.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • Aktywni 50+
  • Kobiety.net.pl
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Oferty pracy