21-02-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Norowirusy są powszechne i ryzyko zarażenia nimi jest ogólnie dość wysokie, a w miejsach większych skupisk jedzenia, takich jak hotele czy restauracje, jeszcze dodatkowo wzrasta. Taka infekcja skutkuje dość ostrymi objawami zaburzeń pracy układu trawiennego i wyłącza chorego z normalnego życia na kilka dni.
Jedzenie bywa skażone norowirusami u źródła, niemniej do nagłego zwiększenia przypadków zakażeń często przyczniają się pracownicy restauracji czy jadłodajni dotykając jedzenia gołymi rękami przed jego podaniem i powodując łatwe dalsze przenoszenie się wywołujacych chorobę drobnoustrojów.
Wirus powoduje stany zapalne w układzie pokarmowym i skutkuje , nudnościami, , wymiotami, ogólnym złym samopoczuciem, bólami głowy, etc. Symptomy rozwijają się zazwyczaj w ciągu 48 godzin od kontaktu z drobnoustrojami. Jakkolwiek większość zakażonych osób po kilka dniach wraca do zdrowia, infekcja może być szczególnie niebezpieczna w przypadku dzieci i ludzi starszych, ponieważ może skutkować odwodnieniem.
Zakażenia bardzo trudno uniknąć, bo są wysoce zaraźliwe. Jego rozprzestrzenianie można organiczyć myjąc ręce wodą z mydłem przed każdym posiłkiem, a także po skorzystaniu z łazienki. Poza tym warto dokładnie myć warzywa i owoce oraz dłużej gotować także te produkty, które zwykle jedynie podgotowujemy - a to ze względu na fakt, że norowirusy mogą przetrwać nawet w temperaturze 60 stopni Celsjusza.
Jeżeli już dochodzi do zakażenia w twoim otoczeniu, trzeba zdezynfefkować powszechnie używane powierzchnie (takie, jak klamki czy blaty) używając przy tym gumowych rękawiczek. Co więcej, zaleca się upranie ubrań i pościeli, a następnie wysuszenie ich w wysokiej temperaturze.
Pacjenci zakażeni norowirusami zazwyczaj nie potrzebują interwencji lekarskiej, ponieważ nie ma leczenia przyczynowego w przypadku takiej infekcji. Chorzy powinni odizolować się od innych ludzi i pić dużo płynów zapobiegając .