07-05-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Dla pacjentów chorych na cukrzycę bardzo ważne jest kontrolowanie poziomu cukru we krwi, sposób odżywiania się zaś jednym z pomocnych w tym elementów. Nowe badania pokazały, że w przypadku osób zmagających się z cukrzycą typu 1 skuteczna w tym zakresie może być dieta niskowęglowodanowa.
typu 1 to przewlekły stan chorobowy, w którym nie wytwarza w ogóle lub w bardzo niewielkich, niedostatecznych ilościach. Dotyczy głównie dzieci i młodzieży. Jedynym lekiem na tę formę choroby jest przyjmowanie insuliny - poprzez pompę insulinową lub poprzez zastrzyki wykonywane za pomocą urządzenia nazywanego penem. Ilość insuliny i zastrzyków w ciągu doby są różne u różnych pacjentów i określane przez diabetologa. Lekarze Boston Children's Hospital sprawdzili, jak na tę chorobę wpływa stosowanie .
W testach wzięło udział kilkaset osób. Autorzy zgromadzili informacje o diagnozie cukrzycy, sposobach kontroli poziomu cukru we krwi, a także różnych wynikach badań zawartych w dokumentacji medycznej.
Uczestnicy jedli dziennie nie więcej niż 36 gramów węglowodanów, co stanowiło 5 proc. wszystkich kalorii z dziennego menu. Okazało się, że wartości hemoglobiny A1c (jej pomiar daje informację o efektywności kontroli poziomu cukru) wyniosły średnio 5,67 procent. Co ważne, A1c poniżej 5,7 jest uważana za normę.
Autorzy zaznaczają, że badanie miało charakter obserwacyjny i nie obejmowało grupy kontrolnej. Ostrzegają też, że modyfikacje sposobu odżywiania się nie mogą zastępić przepisanych przez lekarza farmaceutyków. Poza tym zalecają poradę u diabetologa przed podjęciem decyzji o zmianie diety.
O wynikach badań można przeczytać w magazynie pediatrics.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »