12-01-2021
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Niskie poziomy witaminy K mają związek ze zwiększonym ryzykiem ograniczenia mobilności i niepełnosprawności u osób starszych, mówią badacze z Uniwersytetu Tufts.
Okazuje się, że istnieje związek między biomarkerami poziomu witaminy K i początkiem ograniczenia oraz niepełnosprawności u osób starszych.
Ze względu na rosnącą populację osób starszych ważne jest zrozumienie różnych czynników ryzyka niepełnosprawności ruchowej - mówi Kyla Shea z Uniwersytetu Tufts - Niski poziom jest związany z rozwojem chorób przewlekłych, które prowadzą do niepełnosprawności. Wcześniejsze badania wykazały, że zbyt mała ilość tej witaminy jest oznacza wolniejszą prędkość chodzenia i wyższe ryzyko choroby zwyrodnieniowej stawów..
Starsze osoby z niską ilością witaminy K były bardziej narażone na osłabienie mobilności i niepełnosprawność. Dokładniej rzecz ujmując, niedobory witaminy K w krwiobiegu oznaczały niemal 1,5 razy wyższe ryzyko ograniczenia sprawności ruchowej i prawie dwukrotnie wyższe zagrożenie niepełnosprawnością ruchową niż u osób z odpowiednią ilością tej witaminy. Dotyczyło to zarówno mężczyzn, jak i kobiet.
W badaniu uczestniczyło ponad tysiąc kobiet i mężczyzn w wieku 70-79 lat. Mobilność seniorów oceniano rok co kilka miesięcy. Ograniczenie mobilności zdefiniowano co najmniej dwukrotne kłopoty z przejściem ćwierci mili lub pokonaniem 10 kroków bez odpoczynku, zaś została określona jako niemożność chodzenia w takim samym wymiarze.
Najlepsze źródła witaminy K w pożywieniu obejmują: szpinak, jarmuż i brokuły, a także niektóre produkty mleczne. Dla przeciętnej osoby dorosłej jedna miseczka surowego szpinaku dostarcza 145 mikrogramów witaminy K1, czyli 181 procent dziennej rekomendowanej ilości tej witaminy.
Na podstawie: