15-05-2021
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Pietruszka jest bogata w witaminę A i C, błonnik, potas, magnez, wapń, niacynę, ryboflawinę i żelazo. Jej nać jest często wykorzystywana do przygotowania naparu lub herbaty, a także łączona z innymi ziołami dla uzyskania efektów prozdrowotnych. Podstawowym zastosowaniem pietruszki, także natki, jest oczywiście kulinarne użycie, ale dzięki bogactwu przydatnych organizmowi substancji pietruszka może mieć różne, także pozaspożywcze, „funkcje".
Zapobieganie nowotworom
Flawonoidy to naturalne związki roślinne, które mogą przeciwdziałać czynnikom chorobotwórczym w organizmie. Mirycetyna jest jednym z nich i występuje w oraz innych roślinach. Badania pokazały, że substancja ta pomaga zapobiegać .
Co więcej, okazuje się, że jeszcze inna substancja w pietruszce - apigenina - może zmniejszyć rozmiar .
Pomoc przy infekcji pęcherza
Jeśli doskwiera ci infekcja pęcherza, dodaj pietruszkę do codziennego jadłospisu. Może wspomóc leczenie zakażeń dróg moczowych oraz przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych. Jej działanie obejmuje skurcze mięśni jelita, pęcherza i macicy. Dlatego polecana jest na niestrawność, infekcje pęcherza oraz przy skurczach menstruacyjnych.
Zapobieganie zmarszczkom
Natka pietruszki pomoże zachować młody wygląd. Jest bogata w witaminę C, a jej z kolei organizm potrzebuje do tworzenia kolagenu, który stanowi jeden z głównych elementów budujących skórę. Kolagen pomaga wygładzić drobne załamania na skórze i .
Ochrona przed cukrzycą
Mirycetyna - jak pokazały badania laboratoryjne i na zwierzętach - może obniżać poziom cukru we krwi i zmniejszać insulinooporność. Działa też przeciwzapalnie i usuwa nadmiar tłuszczu z krwi.
Poprawa stanu kości
Natka pietruszki dostarczy nam również witaminy K, która poprawia wchłaniania wapnia i zmniejszenie wydalania tego pierwiastka z moczem. W efekcie poprawia się zdrowie kości - obliczono, że odpowiedni poziom witaminy K w organizmie oznacza o 22 proc. niższe ryzyko złamań.
Bezpieczniejsze grillowanie
Ustalono, że pietruszka oraz inne zioła i niektóre warzywa mogą blokować rakotwórcze działanie amin heterocyklicznych - związków o właściwościach rakotwórczych, które powstają podczas mięsa w wysokich temperaturach.
Zwalczanie stanów zapalnych
prowadzą do niszczenia komórek i tkanek, a w konsekwencji do rozwoju rozmaitych chorób. Pietruszka pomaga łagodzić stany zapalne, ponieważ jest bogata w przeciwutleniacze. Może zatem wzmacniać ochronę organizmu przed miażdżycą, rakiem, chorobą Alzheimera i in.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Nowotwór piersi (rak piersi, rak sutka) należy do najczęściej występujących chorób onkologicznych u kobiet. W Polsce notuje się prawie 10 tys. nowych zachorowań rocznie, co oznacza, że każdego roku na nowotwory piersi zachoruje 30 na 100 tys. kobiet. czytaj dalej »