14-02-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Witamina B6 nie może być przechowywana w organizmie, dlatego ważne jest, aby dostarczać jej odpowiednią ilość dzięki diecie i - w razie potrzeby - suplementom.
Dzienna zalecana dawka wynosi 2 mg. Problem polega na tym, że ulega zniszczeniu w wyniku przetwarzania i gotowania produktów oraz w wyniku oddziaływania światła słonecznego.
Nie można przechowywać witaminy w organizmie, ta bowiem szybko jest wydalana wraz z moczem. Jej poziom musi być więc uzupełniany dzięki diecie.
Głównymi źródłami witaminy B6 są: wołowina, kurczak, jaja, , banany, ziemniaki i nasiona słonecznika. Bakterie jelitowe także mogą wyprodukować trochę witaminy B6.
Witamina B6 jest ważna ze względu na udział w wielu procesach w organizmie, m. in. przyczynia się do tworzenia substancji przekazujących impulsy nerwowe oraz produkcji czerwonych krwinek. Ponadto odgrywa rolę we wspomaganiu funkcjonowania układu odpornościowego i w utrzymaniu równowagi hormonów żeńskich oraz pomaga zachować zdrową skórę.
Efekty uboczne są mało prawdopodobne przy dawkach mniejszych niż 500 mg dziennie. Wiadomo np., że zażywanie witaminy B6 późnym wieczorem może skutkować obrazowymi .
Szeroka dostępność witaminy B6 oznacza, że jej niedobór rzadko ma miejsce. Jednak nawet drobny niedostatek może dać szereg objawów, takich jak ból głowy czy objawy depresji, i rozdrażnienia.
Suplementy z witaminą B6 są zwykle zalecane u kobiet cierpiących na zespół napięcia przedmiesiączkowego. Mogą też być przydatne, jeśli jest się na diecie niskokalorycznej ograniczonego lub przy nadużywaniu kofeiny i alkoholu.
Depresja to bardzo poważna choroba, a jej lekceważenie może prowadzić nawet do śmierci. Dotyka ona ludzi w różnym wieku, jednak w przypadku osób starszych bywa często lekceważona, traktowana jako jeden z objawów starzenia się. czytaj dalej »