Wyglądają czasem naprawdę zabawnie i nie są powszechnie dostępne dla wszystkich Europejczyków, ale warto po nie sięgnąć ze względu na wysokie wartości odżywcze. Poniżej przegląd nietypowych owoców.
Rambutan To intensywnie czerwony owoc pokryty twardą skórką z miękkimi włosami. Uprawia się go w Azji Południowo-Wschodniej. Jest ściśle spokrewniony z chińskim liczi (tzw. śliwką chińską). Łatwo poddaje się obieraniu, pod skórką kryje soczysty biały owoc o delikatnym zapachu.
Korzyści dla zdrowia
Jest bogatym źródłem witaminy C. Według badań z 2006 roku od 10 - 12 rambutanów to 75 do 90 miligramów witaminy C, co stanowi dwukrotność zalecanej codziennej dawki. Witamina C, kluczowy antyoksydant, pomaga chronić komórki przed wolnymi rodnikami oraz poprawia wchłanianie żelaza. Rambutany zawierają także niewielkie ilości miedzi, która niezbędne do produkcji czerwonych i białych krwinek oraz manganu, które organizm wykorzystuje w celu produkcji i aktywacji niektórych enzymów.
KarambolaŻółto-zielony owoc pochodzi z Indonezji i Malezji. Pokrojony przypomina pięcio - lub sześcioramienną gwiazdę, stąd nazywany jest także owocem gwieździstym. Może być słodki lub kwaśny. Ogólnie rzecz biorąc, grubsze i mięsiste owoce są słodsze.
Korzyści dla zdrowia
Jest dobrym źródłem witaminy C, która pomaga naprawić szkody wyrządzane przez wolne rodniki. Zawiera beta-karoten, który jest przekształcany w witaminę A potrzebną organizmowi dla prawidłowego wzroku i apetytu.. Posiada również niewielkie ilości potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi, żelaza dla zdrowia czerwonych krwinek oraz magnezu i wapnia, które przyczyniają się do wzmocnienia kości. Jest również dobrym źródłem błonnika rozpuszczalnego pomagającego obniżyć poziom cholesterolu i utrzymującego zdrowie jelit.
Kumkwat
Małe, okrągłe lub owalne owoce cytrusowe, który wygląda jak mini-pomarańcze, pochodzą z Chin, ale teraz uprawia się w Kalifornii, na Florydzie, w krajach śródziemnomorskich, Japonii, Indochinach, Indonezji, Izraela, Peru i Brazylii.
Korzyści dla zdrowia
Podobnie, jak wyżej wymienione owoce, zawierają duże ilości witaminy C. Poza tym kumkwaty dostarczają niewielkiej ilości błonnika, który pomaga zapobiegać zaparciom i obniżyć poziom szkodliwego cholesterolu LDL i / lub poziom glukozy.
Owoce szarona (persymona, kaki)To pomarańczowy, przypominający pomidora owoc o twardej skórze. Nazwę zawdzięcza Dolinie Sharon w Izraelu, gdzie pierwotnie był uprawiany. Dziś uprawia się go także w Afryce Południowej. To krewny persymony, ale nie odznacza się cierpkością.
Korzyści dla zdrowia
Zawiera witaminę C oraz sporą ilość beta-karotenu, innego przeciwutleniacza, który jest przekształcany w witaminę A w organizmie. Potrzebujemy zaś witaminy A, aby utrzymać zdrowie skóry i błon śluzowych, wzmocnić odporność i zachować dobry wzrok.
Miechunka (Physalis, peruwiańska wiśnia)Błyszczące pomarańczowe owoce mają podobną wielkość, kształt i strukturę do małych pomidorków. Rosną w „papierowych łuski", która wygląda jak chińskie latarenki. Jest przede wszystkim uprawiany w Kolumbii i RPA.
Korzyści dla zdrowia
Jest dobrym źródłem witaminy C, beta-karotenu, żelaza, wapnia oraz śladowych ilości witamin z grupy B. W tradycyjnej medycynie był używany jako środek moczopędny, jednak nie ma dowodów naukowych na takie efekty jedzenia owoców.
CherimoyaTo owoc tropikalny w kształcie serca o zielonkawej skórze. Pochodzi z Ameryki Południowej i Indii Zachodnich. Smakuje niczym mieszanka miodu, bananów i ananasów.
Jest doskonałym źródłem witaminy C, błonnika i witaminy B6, która pomaga uspokoić nerwy. Zawiera też wapń niezbędny dla zdrowych kości, żelazo potrzebne dla zachowania zdrowych czerwonych krwinek, mangan, który pomaga w aktywacji niektórych enzymów, oraz potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi.
Męczennica jadalna (Granadilla purpurowa, passiflora, marakuja)Purpurowo-brązowe owoce zawierające małe, czarne, jadalne nasiona osadzone w aromatycznym złotym miąższu. Pochodzi z Brazylii, obecnie rośnie w całej strefie tropikalnej. Został tak nazwany przez pierwszych misjonarzy chrześcijańskich, którzy uważali, że jego kwiaty przypominające koronę cierniową Chrystusa.
Korzyści prozdrowotne
Jest źródłem witaminy C i beta-karotenu. Zawierają one również potas, magnez i żelazo.
Pitahaya Owoc o pięknej różowej barwie i owalnym kształcie uprawiany w Azji i Australii. Łagodny smak
miąższu jest często opisywany jako bardzo słodki, przypominający melona lub kiwi. Korzyści prozdrowotne
Pitahaya zawiera m. in. wapń, żelazo, fosfor. Skórka owocu jest bogata w witaminę C.
Nasiona obfitują w bogate wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto owoc zawiera
znaczne ilości fitoalbumin, przeciwutleniaczy, które zapobiegają tworzeniu się rakotwórczych wolnych rodników. Pitahaya
obniża poziom cholesterolu oraz ciśnienia krwi. Spożywana regularnie prawdopodobnie łagodzi
przewlekłe choroby układu oddechowego i pokarmowego.