13-04-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wysypki, rumień, zmiany łuszczycowe i wiele innych problemów ze skórą mogą sygnalizować nietolerancje pokarmowe. Często mylone z alergią, nie tylko wpływają na wygląd i zdrowie naszej cery, ale obniżają kondycję organizmu i psują samopoczucie. Jak je wytropić i dlaczego warto? Odpowiada dietetyk Centrum WellDerm.
Czym jest nietolerancja pokarmowa? Nietolerancja pokarmowa, zwana również nadwrażliwością to odpowiedź naszego organizmu na składniki, które spożywamy i których on nie toleruje. Metabolizm każdego człowieka jest inny, dlatego reakcje nawet na te popularne, codzienne i spożywane przez wszystkich pokarmy mogą być różne.
Komentarz eksperta - Dorota Dębogórska, dietetyk z Centrum Dermatologii i Medycyny Estetycznej WellDerm we Wrocławiu: Bardzo często objawy nietolerancji pokarmowych najwyraźniej widać na naszej skórze. Wysypki niewiadomego pochodzenia, rumień czy tendencje skóry do łuszczenia się to jedne z najczęstszych symptomów. Ale to nie wszystko. Częste zawroty głowy, migreny, biegunki, bóle stawów, a nawet duszności i kaszel - one też mogą sygnalizować problem nietolerowania przez nasz organizm któregoś ze spożywanych produktów. By zdiagnozować problem i ocenić, który składnik jest przyczyną nadwrażliwości, trzeba wykonać odpowiednie testy. Na czym polegają testy i kto powinien z nich skorzystać? Na testy diagnozujące nietolerancje pokarmowe powinien zdecydować się każdy, kto cierpi na zaburzenia przemiany materii, trawienia i skarży się na złe samopoczucie. Reakcja organizmu na nietolerowany składnik może wystąpić nawet 72 godziny po jego spożyciu, dlatego trudno samemu ocenić, którego produktu nie akceptuje organizm.
Komentarz eksperta: Wykonanie badania na nietolerancje pokarmowe jest bardzo proste. Trwa raptem kilka minut i polega na pobraniu niewielkiej próbki krwi z palca. Sam test wykonywany jest później, a pacjent otrzymuje wyniki wraz z interpretacją dokonaną przez dietetyka. Na życzenie pacjenta dietetyk może opracować także indywidualny plan żywienia. Co zdiagnozują testy i jak ich wyniki wpłyną na samopoczucie? Badanie na nietolerancje pokarmowe wykrywa swoiste przeciwciała IgG wytwarzane przeciwko 59 produktom żywnościowym. Wyniki testu pozwalają więc dobrać indywidualną i najbardziej odpowiednią dietę dla każdego pacjenta, a tym samym pozbyć się uciążliwych dolegliwości.
Komentarz eksperta: Program żywieniowy, który dietetyk opracowuje po testach, wyklucza nietolerowane składniki, a ich ewentualny niedobór zastępuje innymi, równie wartościowymi produktami. Poza tym, jak każda prawidłowa dieta, przygotowany plan uwzględnia stan zdrowia, aktywność, upodobania oraz możliwości i styl życia pacjenta. Efekty takiej „kuracji" przychodzą bardzo szybko, dlatego pacjenci w krótkim czasie dostrzegają znaczną poprawę samopoczucia, a wcześniej odczuwane dolegliwości mijają bezpowrotnie.
Alergia to choroba wywoływana reakcją układu odpornościowego na określone substancje, na przykład pyłki, kurz, jad pszczeli, czy sierść zwierząt domowych. Choroby wywołane przez alergeny stały się bardzo częstym zjawiskiem w ciągu ostatniego półwiecza. czytaj dalej »