09-07-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Nietolerancja glutenu daje podobne objawy, co celiakia, ale nie są to te same choroby. Celiakia jest poważnym autoimmunologicznym schorzeniem, które może doprowadzić do niebezpiecznych uszkodzeń układu pokarmowego, nietolerancja zaś nie ma podłoża w działaniu układu odpornościowego organizmu i nie skutkuje uszkodzeniami żołądkowo-jelitowymi. Oto najczęstsze symptomy tej dolegliwości.
to białko, które znajduje się w pszenicy, życie i jęczmieniu, a więc w bardzo powszechnych składnikach, stąd znaczna ilość produktów dostępnych w naszych sklepach stanowi jego źródło. Trudno jest nieświadomie unikać glutenu, stąd bez wątpienia osoby z nietolerancją na wspomniane białko doświadczają przykrych objawów. Oto te najczęstsze:
Częste biegunki lub zaparcia
Ponieważ gluten jest tak pwoszechny w popularnej diecie przeciętnego Polaka, osoba, która cierpi na jego nietolerancję, właściwie nieustannie doznaje jej objawów w postaci problemów z układem trawiennym. Biegunki i zdarzają się każdemu, ale ktoś, kto ma taką dolegliwość, zmaga się z nimi niemal nieustannie. Poza tym stolec takiego pacjenta daje wyjątkowo silny odór, co może być wywoływane przez osłabioną zdolność organizmu do absorpcji składników odżywczych.
Wzdęcia
Są dosyć niespecyficznym objawem, bo mogą pojawiać się z wielu różnych powodów. W każdym razie występują także przy - wówczas żołądek jest napęczniały i pacjent ma uczucie nieprzyjemnej, nadmiernej pełności w jamie brzusznej.
Zmęczenie
To, co jemy, ma silny wpływ na nasze samopoczucie, w tym poziom energii. Przykładowo, im więcej w codziennym jadłospisie niezdrowych tłuszczów i węglowodanów prostych, tym bardziej ociężali i zmęczeni się czujemy. Wrażenie braku energii, a wręcz wyczerpania nierzadko towarzyszy pacjentom z nietolerancją glutenu.
Ból brzucha
Także jest niespecyficznym symptomem, ale bardzo często towarzyszy osobom z nietolerancją na gluten - zjedzenie produktów z zawartością tego białka powoduje nie tylko dyskomfort w postaci wzdęć, ale i silne bóle brzucha.
Problemy z koncentracją
Składnik wywpłujący nietolerancję pokarmową zabiera energię i osłabia możliwości poznawcze, zaburzając zdolność .
Wysuszenie skóry
Jedzenie produktów z glutenem, pomimo nietolerancji na ten składnik, nierzadko skutkuje problemami ze skórą, takimi jak nadmierne wysuszanie, , czy wysypki (w tym trądzik).
Przybieranie na wadze
Nagły, niespodziewany przyrost wagi to objaw wielu osób nietolerujących glutenu. Zyskiwanie masy ciała wynika u nich z niewłaściwego wchłaniania w jelitach oraz ogólnoustrojowego stanu zapalnego powodowanego przez gluten.
Problemy stomatologiczne
Nadwrażliwość na gluten ma związek z aftowym zapaleniem jamy ustnej, objawiającym się nawracającym owrzodzeniem w ustach. Poza tym nietolerancja może osłabiać zęby ze względu na niższy poziom wchłaniania wapnia.
Celiakia to najpoważniejsza nietolerancja pokarmowa - określa się ją też jako chorobę trzewną. Choroba ta nie jest alergią, z której można się wyleczyć - jest bowiem wywoływana specyficzną odpowiedzią autoimmunologiczną na produkty zawierające gluten. czytaj dalej »