15-06-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Najnowsze badania wykazały związek między niskim poziomem witaminy D i przedwczesną śmiercią, informuje Medical News Today.
Naukowcy z University of California w San Diego dokonali przeglądu 32 badań, w których analizowano poziom we krwi i wskaźnik śmiertelności. W badaniach uczestniczyło 566.583 osób z 14 krajów. Średni wiek uczestników wynosił 55 lat.
Naukowcy odkryli, że uczestnicy o niższych poziomach 25-hydroksywitaminy D, głównej postaci witaminy D we krwi, byli dwukrotnie częściej narażeni na przedwczesną śmierć w porównaniu do osób z wyższym poziomem 25-hydroksywitaminy D.
Ponadto badacze stwierdzili, że mniej więcej połowa uczestników, którzy byli narażeni na ryzyko , mieli we krwi 30 ng / ml witaminy D.
Amerykański Narodowy Instytut Zdrowia zaleca, aby osoby w wieku 1 - 70 lat spożywały 600 IU (international unit, Jednostka Międzynarodowa) witaminy D na dobę. Ale eksperci uważają, że rekomendacja ta powinna zostać zwiększona. - Nasze badanie powinno dać społeczności medycznej znaczną pewność, że witamina D jest bezpieczna, gdy stosuje się ją w dawkach do 4000 IU dziennie - powiedział Heather Hofflich, profesor z Wydziału Medycznego UC w San Diego.
Witamina D pomaga organizmowi regulować wchłanianie wapnia i w kościach, wspomaga komunikację komórek i wzmacnia system odpornościowy. Od dawna wiadomo, że niedobór witaminy D jest związany ze słabym , ale w ciągu ostatnich kilku lat dowiedziono, że niedostateczna ilość witaminy D oddziałuje także na uszkodzenia mózgu i zwiększone ryzyko stanu przedrzucawkowego u kobiet w ciąży.
Prof. Hofflich poleca pacjentom, aby sprawdzali poziom 25-hydroksywitaminy D we krwi co roku.
Wyniki badań opublikowano w American Journal of Public Health.