06-10-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Nowe badania łączą niedobór witaminy B12 z kurczeniem się mózgu i problemami z pamięcią u osób starszych.
W badaniu wzięło udział 121 osób w wieku powyżej 65 lat. Naukowcy przebadali uczestników pod kątem zdolności mentalnych i stężenia we krwi witaminy B12, a także na obecność markerów krwi, które gromadzą się, gdy organizm nie ma wystarczającej ilości witaminy B12. Cztery do pięciu lat później uczestników poddano MRI (obrazowanie rezonansu magnetycznego) mózgu.
Naukowcy z Rush University Medical Center w Chicago odkryli, że u osób, u których znaleziono markery związane z niedoborem witaminy B12, zanotowano jednocześnie znacznie wyższe prawdopodobieństwo najintensywniejszego kurczenia się mózgu i najniższych wyników testów pomiaru pamięci krótkoterminowej, koncentracji i innych procesów myślowych.
W miarę starzenia się mózg zaczyna się kurczyć i tracić część objętości. Poważne zmiany występują przede wszystkim u osób z demencją, w tym z chorobą Alzheimera.
Witamina B12 występuje w wołowinie, rybach, skorupiakach, produktach mlecznych i wielu innych pokarmach. Problem związany jest nie tyle z dietą, ale absorpcją. Niektóre leki na receptę stosowane w leczeniu zgagi, wrzodów żołądka i cukrzycy typu 2 może ograniczyć wchłanianie witaminy B12, co może skutkować zmniejszeniem grubości błony śluzowej żołądka.
Zdiagnozowanie niedoboru witaminy B12 może być trudne, wykazało badanie. W istocie wszyscy uczestnicy badania mieli poziom witaminy B12 we krwi w zakresie normy. Mimo to u niektórych zanotowano podwyższony poziom markerów (15 do 17 procent) wskazujących na niedobór witaminy B12. -Nawet jeśli ilość witaminy B12 jest dostateczna we krwi, może jej nie być odpowiednio dużo w tkankach - wyjaśniają uczeni.
Opisywane badania mają istotne znaczenie, ponieważ sugerują, że testy poziomu witaminy B12 u osób starszych nie są wystarczające.
Jak dostarczać sobie witaminy B12Wątróbka, małże, łosoś, pstrąg są bogate w witaminę B12. Poza tym można ją znaleźć we wzbogaconych suplementach i produktach zbożowych.
1 kawałek wątróbki to 800% zalecanej dziennej dawki witaminy B12 i odpowiednio:
90 gramów gotowanych małży - 570%
90 gramów łososia sockeye - 80%
1 szklanka jogurtu - 23%
90 gramów steku - 23%
Wyniki badań opublikowano we wrześniowym wydaniu magazynu Neurology.
Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym ośrodkowego układu nerwowego, prowadzącym do stanów otępiennych, utraty pamięci, zdolności kognitywnych czy pogorszenia się oceny sytuacji. czytaj dalej »