31-12-2022
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
„Kiełkujący" czosnek, czyli starsze główki czosnku z jasnozielonymi pędami wyrastającymi z ząbków zwykle lądują w śmietniku. Eksperci odkryli jednak, że taka forma czosnku ma nawet zdrowsze dla serca działanie przeciwutleniające niż świeższe warzywo.
Ludzie używali czosnku do celów leczniczych od tysięcy lat. Dziś ciągle ceni się jego prozdrowotne korzyści. Jedzenie tego warzywa lub przyjmowanie suplementów czosnkowych jest promowane jako naturalny sposób na obniżenie poziomu , ciśnienia krwi i ryzyka . Czosnek może także wzmocnić układ odpornościowy i pomóc w walce z .
Wymienione korzyści dotyczą świeżego, surowego czosnku. O wiele mniej uwagi poświęcono kiełkującej jego formie. Gdy sadzonki się rozwijają, wytwarzają wiele nowych związków, w tym te, które chronią młodą roślinę przed patogenami. Sprawdzono więc, jak to się dzieje w przypadku czosnku, kiedy zielone pędy wyrastają ze starych główek.
Jak odkryto, czosnek kiełkujący przez pięć dni cechuje się wyższą aktywnością przeciwutleniającą niż świeższe, młodsze główki i ma inne metabolity, co oznacza, że wytwarza również inne substancje. Wyciągi z tego potrafiły chronić komórki w naczyniu laboratoryjnym przed niektórymi rodzajami uszkodzeń.
Czekanie na kiełkowanie może więc być dobrym sposobem na poprawę potencjału przeciwutleniającego czosnku - mówią uczeni.
Na podstawie:
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »