19-10-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Na określenie „tłuszcz" składają się i dobre, i niekorzystne dla zdrowia substancje, nie można więc ich wszystkich „wrzucać do jednego worka". Sprawdź, jakie tłuszcze warto jeść i dlaczego są niezbędne, a jakich koniecznie unikać, bo organizm ucierpi z ich powodu.
Różne są rodzaje tłuszczu tłuszcze są zdrowe dla serca i organizm łatwo je spala. Tymczasem tłuszcze nasycone i tłuszcze trans są łatwiej magazynowane w organizmie.
znajdują się w największych ilościach w oleju kokosowym i palmowym, w maśle i tłustym czerwonym mięsie. Tłuszcze trans w znacznych dawkach są w częściowo uwodornionych olejach roślinnych, w przetworzonej żywności i tłuszczach zwierzęcych.
Nie unikaj tłuszczu ze względu na dbałość o linięA właściwie nie każdego. I nie martw się, że możesz od tego przytyć - oczywiście, jeśli będziesz jeść dużo tłustych potraw, możesz zwiększyć wagę, ale przeciętne spożycie tłuszczu nie powinno mieć wpływu na masę.
Eksperci zalecają, by mniej niż 10 proc. dziennej dawki kilodżuli pochodziło z tłuszczów nasyconych. 20 proc. dziennej ilości kilojuli zaś powinno pochodzić ze zdrowych tłuszczów nienasyconych.
Tłuszcz jest potrzebny
Tłuszcz nie jest zbędny - potrzeba go do wsparcia wielu funkcji mózgu i całego organizmu. Potrzebujemy tłuszczów m. in. do produkcji hormonów, dobrej sygnalizacji komórkowej i regulacji temperatury ciała. Sa też niezbędne dla zdrowych włosów, skóry i paznokci.
Nie ma potrzeby bać się nadmiaru cholesteroluTrzeba znacznie ograniczać jedynie , które w dużej ilości zawarte są m. in. w produktach przetworzonych. Te zdrowe z kolei, znajdujące się, np. w tłustych rybach, orzechach, czy nasionach lnu, obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) i mogą zwiększyć stężenie dobrego cholesterolu (HDL).
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »