Strona głównaZdrowieNie tylko stewia i ksylitol. Tagatoza: nowa alternatywa dla cukru

Nie tylko stewia i ksylitol. Tagatoza: nowa alternatywa dla cukru

Ma prawie trzy razy mniej kalorii niż cukier, nie podwyższa poziomu cukru we krwi, nie powoduje próchnicy – mowa o tagatozie, nowej alternatywie dla białego cukru. Jakie właściwości ma ta substancja i dlaczego jest dobrym zamiennikiem sacharozy?
Nie tylko stewia i ksylitol. Tagatoza: nowa alternatywa dla cukru [© sunnysky69 - Fotolia.com] Na rynku zdrowej żywności jest już naturalny ksylitol, erytrytol i . Kolejna dla diabetyków, osób dbających o linię i szukających zastępnika dla cukru to tagatoza. To monocukier występujący naturalnie w laktozie oraz owocach tropikalnego drzewa z Afryki. Finalny produkt, czysta tagatoza, jest w 100% wolna od laktozy i w pełni bezpieczna dla osób na nią uczulonych.

Tagatoza została odkryta pod koniec lat 60-tych XX wieku przez międzynarodową grupę farmaceutyczną. Naukowcy zaobserwowali, że przywraca ona właściwy skład flory przewodu pokarmowego, dlatego znalazła zastosowanie w leczeniu chorych na raka jelit.

Okazało się że, oprócz naturalnych właściwości prebiotycznych, tagatoza ma też wiele innych zalet:
  • smakuje niemal tak samo jak cukier buraczany
  • ma od niego prawie trzy razy mniej kalorii – 1,5 kcal/g podczas, gdy cukier ma 4 kcal/g.
  • z powodu niskiego indeksu glikemicznego (IG 7,5) jest polecana diabetykom i osobom na diecie
  • nie powoduje gwałtownego wzrostu stężenia glukozy we krwi, jak ma to miejsce w przypadku sacharozy.
  • nie pozostawia również gorzkiego posmaku tak jak sztuczne słodziki.
Tagatoza świetnie sprawdzi się w kuchni, nie tylko do słodzenia napojów i deserów, ale do całkowitego zastąpienia cukru, np. w cieście drożdżowym, karmelizowanych warzywach czy bezie, ponieważ jest odporna na wysokie temperatury, fermentuje (czyli wyrosną na niej drożdże) i karmelizuje się. Takich właściwości nie mają inne naturalne , takie jak stewia czy ksylitol.

Zaletę tagatozy stanowi również łatwość użycia. Występuje w postaci kostek oraz jako słodzik w formie kryształków i tabletek. Kryształków dodaje się do potraw o połowę mniej niż cukru, natomiast kostki i tabletki odpowiadają płaskiej łyżeczce cukru. Tagatoza w tabletkach może zawierać laktozę.

Tagatoza jest stosowana w produkcji niskokalorycznych słodyczy, przetworów owocowych czy napojów, ale również w branży farmaceutycznej i kosmetycznej. Jest idealnym składnikiem past do zębów czy płynów do płukania ust, bo nie powoduje próchnicy i redukuje płytkę nazębną.

Stewiarnia.pl

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • eGospodarka.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Oferty pracy