23-03-2025
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Powszechnie wiadomo, że cukier powoduje próchnicę, ale nowe badania Uniwersytetu Cornella dostarczają dowodów na to, że - w zależności od naszego genotypu - również skrobie mogą przyczyniać się do jej powstawania.
Przeanalizowano reakcję mikrobiomu jamy ustnej na skrobię. Jak się okazało liczba kopii określonego genu, AMY1, w połączeniu z jedzeniem skrobi, zmienia złożony skład bakterii, które odgrywają kluczową rolę w zdrowiu .
- Większość ludzi słyszała ostrzeżenie: jeśli zjesz coś z dużą ilością cukru, koniecznie umyj zęby - mówi Angela Poole, autorka badań. - Najważniejszy wniosek z tego badania jest taki, że w zależności od liczby kopii genu AMY1, warto być równie uważnym w kwestii higieny jamy ustnej po spożyciu skrobi - dodaje.
Gen AMY1 koduje enzym amylazy ślinowej, który pomaga rozkładać w jamie ustnej. Wcześniejsze badania powiązały AMY1 z próchnicą i chorobami przyzębia, odkryto, że wysoka liczba kopii AMY1 wiąże się z wyższym poziomem bakterii Porphyromonas endodontalis, które są silnie powiązane z i .
Jednak dotychczas nie było jasne, jak enzym amylazy ślinowej oddziałuje ze swoim głównym substratem - skrobią - w sposób wpływający na i zwiększający ryzyko chorób.
- Chcieliśmy sprawdzić, co dzieje się w jamie ustnej, gdy ktoś spożywa skrobię? Czy reakcja jest inna, jeśli liczba kopii AMY1 jest wysoka lub niska? Odkryliśmy, że w proces ten zaangażowane są także inne bakterie, a zmiany w mikrobiomie zależą od AMY1 - wyjaśnia Poole.
Odkryto też, że mikrobiom jamy ustnej współewoluował w odpowiedzi na wzrastającą liczbę kopii AMY1. Gen ten występuje w większej liczbie u populacji z długą historią rolnictwa i spożycia skrobi. - Populacje, które historycznie miały większy dostęp do skrobi, mają tendencję do posiadania większej liczby kopii AMY1. Z praktycznego punktu widzenia to ma sens, ponieważ w czasach niedoboru żywności zdolność efektywnego trawienia skrobi mogła zapewniać przewagę w przetrwaniu. - wyjaśnia Poole.
W próbkach śliny z wysoką liczbą kopii AMY1 naukowcy zaobserwowali większą ilość bakterii, takich jak Streptococcus, które odżywiają się cukrami powstającymi ze skrobi.
- Jeśli ktoś ma dużą liczbę kopii AMY1, rozkłada skrobię bardziej efektywnie, a bakterie, które żywią się tymi cukrami, będą się intensywniej namnażać w jego jamie ustnej - tłumaczy Poole. - Oznacza to, że różne gatunki bakterii mogą zachowywać się inaczej w zależności od dostępnych substratów. To niesamowite, jak my się adaptujemy, a mikroorganizmy dostosowują się razem z nami. - dodaje.
Na podstawie: