Strona głównaZdrowieNie tylko cukier, skrobia też może powodować próchnicę

Nie tylko cukier, skrobia też może powodować próchnicę

Powszechnie wiadomo, że cukier powoduje próchnicę, ale nowe badania Uniwersytetu Cornella dostarczają dowodów na to, że - w zależności od naszego genotypu - również skrobie mogą przyczyniać się do jej powstawania.
Nie tylko cukier, skrobia też może powodować próchnicę [fot. Christos Giakkas from Pixabay]
Przeanalizowano reakcję mikrobiomu jamy ustnej na skrobię. Jak się okazało liczba kopii określonego genu, AMY1, w połączeniu z jedzeniem skrobi, zmienia złożony skład bakterii, które odgrywają kluczową rolę w zdrowiu .

- Większość ludzi słyszała ostrzeżenie: jeśli zjesz coś z dużą ilością cukru, koniecznie umyj zęby - mówi Angela Poole, autorka badań. - Najważniejszy wniosek z tego badania jest taki, że w zależności od liczby kopii genu AMY1, warto być równie uważnym w kwestii higieny jamy ustnej po spożyciu skrobi - dodaje.

Gen AMY1 koduje enzym amylazy ślinowej, który pomaga rozkładać w jamie ustnej. Wcześniejsze badania powiązały AMY1 z próchnicą i chorobami przyzębia, odkryto, że wysoka liczba kopii AMY1 wiąże się z wyższym poziomem bakterii Porphyromonas endodontalis, które są silnie powiązane z i .

Jednak dotychczas nie było jasne, jak enzym amylazy ślinowej oddziałuje ze swoim głównym substratem - skrobią - w sposób wpływający na i zwiększający ryzyko chorób.

- Chcieliśmy sprawdzić, co dzieje się w jamie ustnej, gdy ktoś spożywa skrobię? Czy reakcja jest inna, jeśli liczba kopii AMY1 jest wysoka lub niska? Odkryliśmy, że w proces ten zaangażowane są także inne bakterie, a zmiany w mikrobiomie zależą od AMY1 - wyjaśnia Poole.

Odkryto też, że mikrobiom jamy ustnej współewoluował w odpowiedzi na wzrastającą liczbę kopii AMY1. Gen ten występuje w większej liczbie u populacji z długą historią rolnictwa i spożycia skrobi. - Populacje, które historycznie miały większy dostęp do skrobi, mają tendencję do posiadania większej liczby kopii AMY1. Z praktycznego punktu widzenia to ma sens, ponieważ w czasach niedoboru żywności zdolność efektywnego trawienia skrobi mogła zapewniać przewagę w przetrwaniu. - wyjaśnia Poole.

W próbkach śliny z wysoką liczbą kopii AMY1 naukowcy zaobserwowali większą ilość bakterii, takich jak Streptococcus, które odżywiają się cukrami powstającymi ze skrobi.

- Jeśli ktoś ma dużą liczbę kopii AMY1, rozkłada skrobię bardziej efektywnie, a bakterie, które żywią się tymi cukrami, będą się intensywniej namnażać w jego jamie ustnej - tłumaczy Poole. - Oznacza to, że różne gatunki bakterii mogą zachowywać się inaczej w zależności od dostępnych substratów. To niesamowite, jak my się adaptujemy, a mikroorganizmy dostosowują się razem z nami. - dodaje.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Pola Nadziei
  • Akademia Pełni Życia
  • Kosciol.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Oferty pracy