Strona głównaZdrowieNie taki burak straszny...

Nie taki burak straszny...

Ćwikła, barszcz, chłodnik... to tylko niektóre z pysznych i niezwykle zdrowych dań, które można przyrządzać z buraka. A że sezon na to warzywo trwa praktycznie cały rok, mamy 365 możliwości jego wykorzystania.
Nie taki burak straszny... Wielu z nas nie przepada za burakami, gdyż kojarzą się nam z okresem przedszkolnym, kiedy to mdła, bordowa papka wmuszana w nas była pod groźbą spędzenia kilkunastu minut w kącie. Nieprzyjemne przeżycia z dzieciństwa często oddziałują na nas w przyszłości, dlatego wielu z nas wciąż szerokim łukiem omija buraczki i wszystko, co jest z nich zrobione.

Niepotrzebnie. Jakże często zapominamy o cennych i naturalnych właściwościach tych warzyw. Obecne w burakach antyoksydanty mają niebagatelne znaczenie w profilaktyce i zwalczaniu komórek nowotworowych, a dzięki wysokiej zawartości błonnika, skutecznie regulują trawienie oraz wspomagają procesy odchudzania, hamują uczucie głodu i zmniejszają apetyt na słodycze. Mówi się, że sok ze świeżych buraków „oczyszcza krew" i przyczynia się do wydalania kwasu moczowego, a zawarty w nim kwas foliowy jest nieoceniony w diecie przyszłych mam, które powinny dbać o prawidłowy rozwój systemu nerwowego swojego maleństwa. Wypicie filiżanki czerwonego barszczu (jednak bez dodatku octu) szybko łagodzi zgagę ze względu na właściwości zasadowe. Dodatkowo zawartość witamin B i C podnosi naszą odporność i hamuje rozwój infekcji.

Na szczęcie, aby korzystać z licznych właściwości prozdrowotnych buraka, nie jesteśmy skazani na jedzenie go głównie w formie jarzynki, dodawanej do obiadu. Zapominamy, że w kilka chwil za pomocą sokowirówki możemy stworzyć niezwykle pożywny i orzeźwiający sok. Wystarczy, że do buraków dodamy nieco pomarańczy lub jabłek; ilość składników oraz ich proporcje można dowolnie modyfikować w zależności od gustu: kilka chwil i bomba witaminowa gotowa. Przyrządzenie czerwonego barszczyku też nie jest skomplikowanym czy czasochłonnym zajęciem. Wcale nie musimy czekać na Wigilię Bożego Narodzenia, bo równie dobrze smakuje przez cały rok, podany z kluskami czy jajkiem ugotowanym na twardo. Na letnie miesiące natomiast idealnie sprawdza się chłodnik - niskokaloryczny, pożywny oraz równie prosty w przygotowaniu. W tradycyjnej formie, chłodnik robi się z botwinki, jednak równie smaczne są różne jego odmiany, chociażby z pomidorów, ogórków, szczawiu, a nawet z awokado.

Kolejną, niezwykle atrakcyjna formą podania buraka mogą być przekąski takie jak na przykład burakowe chipsy dużo zdrowsze i smaczniejsze. Wyrazisty, ciekawy smak będzie ucztą dla naszego podniebienia, a zawarte w plasterkach składniki odżywcze uzupełnią niedobory w naszym organizmie.

Zanim więc kolejny raz powiemy z przekonaniem: ,,nie lubię buraczków", sięgnijmy po nie bez żadnych uprzedzeń. Kto wie, może od tej pory staną się naszym ulubionym warzywem?

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 10:49:18, 29-08-2011 ~gość: 87.205.42.xxx

    super sprawa, jestem bardzo bardzo ciekawa tego smaku. postaram się wypróbować, bo buraki to stały element mojego jadłospisu.
  • 10:51:40, 29-08-2011 Dorota45

    Uwielbiam buraki pod każdą postacią (no może z wyjątkiem surowego )
  • 11:37:39, 21-10-2011 ~gość: 79.186.68.xxx

    no cóż...ciekawa propozycja. jesienna taka...

    postanawiam sprobowac



    - gośka
  • 01:33:19, 09-12-2011 ~gość: 83.27.236.xxx

    nie? buraki znam z przekasek - plasterki w sosie vinegret. moja znajoma kupuje to chyba wlasnie o te chodzi sa super



    - kaszmir
  • 01:53:29, 10-02-2012 ~gość: 79.186.179.xxx

    Ja chyba wiolę pomidorowe. Ale to kwestia gustu, Dobrze,ze sa przynajmniej zdrowe przekaski!- Inga
  • 08:31:01, 10-02-2012 Nika

    Bardzo lubię buraczki.Czerwony barszczyk robię często, a sok z buraków i kiszonych ogórków piję dwa razy w tygodniu-świeży z sokowirówki.Czasem robię surówkę-obrane buraki trę na tarce/surowe/ do nich pokrojony w kostkę ogórek kiszony, czerwona cebula/jest łagodniejsza od zwykłej/,trochę oliwy+przyprawy.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • eGospodarka.pl
  • Hospicja.pl
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Kosciol.pl
  • Oferty pracy