10-11-2024
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Diety bogate w czerwone i przetworzone mięso, przetworzone zboża i słodkie napoje, które są powiązane ze zwiększonym stanem zapalnym w organizmie, mogą zwiększać późniejsze ryzyko chorób serca i udaru mózgu w porównaniu z dietami wypełnionymi produktami przeciwzapalnymi.
Oceniono pozytywny wpływ spożywania orzechów włoskich, produktów przeciwzapalnych, na zmniejszenie i ryzyka .
Jak wykazano, przewlekły stan zapalny odgrywa ważną rolę w rozwoju chorób serca i udaru mózgu. Niektóre biomarkery zapalne, takie jak interleukiny, chemokiny i cząsteczki adhezyjne, są powiązane z wczesnymi i późnymi stadiami miażdżycy. Wcześniejsze testy wykazały, że dieta może wpływać na poziom stanu zapalnego, ale niewiele zdrowych wzorców żywieniowych, takich jak dieta śródziemnomorska (bogata w , orzechy, produkty pełnoziarniste, owoce i warzywa oraz owoce morza, a uboga w nabiał i czerwone/przetworzone mięso), wykazało niższe stężenia niektórych biomarkerów zapalnych i niższe ryzyko chorób serca. Rzadziej skupiano się na tym, czy długotrwałe stosowanie diet prozapalnych wiąże się ze zwiększoną częstością występowania chorób serca lub udaru mózgu.
Przez ponad trzy dekady monitorowano zdrowie ponad 210 tysięcy ludzi. Uczestnicy wypełniali ankietę co cztery lata, aby na bieżąco określać diety badanych.
- Wykorzystaliśmy indeks dietetyczny dla oceny poziomów stanu zapalnego związanego ze stosowanym jadłospisem i odkryliśmy, że wzorce dietetyczne o wyższym potencjale zapalnym były powiązane ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych - mówi dr Jun Li z Harvard T.H. Chan School of Public Health. - Powiązaliśmy oparty na żywności indeks stanu zapalnego z długoterminowym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych - dodaje.
Po uwzględnieniu takich czynników ryzyka, jak BMI, aktywność fizyczna, historia rodzinna chorób serca i stosowanie , obliczono, że uczestnicy spożywający diety prozapalne mieli o 46 proc. wyższe ryzyko chorób serca i o 28 proc. wyższe ryzyko udaru mózgu w porównaniu z osobami stosującymi diety przeciwzapalne.
Naukowcy zasugerowali, że jedzenie o wyższej zawartości przeciwutleniaczy i błonnika może pomóc w walce ze stanem zapalnym: zielone warzywa liściaste (jarmuż, szpinak, kapusta, rukola), żółte warzywa (dynia, żółta papryka, fasola, marchew), produkty pełnoziarniste, kawa, herbata i wino. Według ekspertów równocześnie warto ograniczyć spożycies rafinowanego cukru i zbóż, smażonych potraw, napojów gazowanych oraz ograniczenie przetworzonego, czerwonego mięsa i podrobów. Produkty te należą do głównych czynników wpływających na prozapalny wskaźnik dietetyczny.
- Lepsza znajomość ochrony zdrowia zapewnianej przez różne produkty i wzorce żywieniowe, głównie ich , powinna stanowić podstawę do projektowania jeszcze zdrowszych wzorców żywieniowych dla ochrony przed chorobami serca - mówi dr Ramon Estruch z Hospital Clinic w Barcelonie w Hiszpanii. - Wybierając produkty w naszej diecie, powinniśmy rzeczywiście uważać na ich potencjał prozapalny i przeciwzapalny - dodaje.
Na podstawie: