21-07-2024
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Dominujące ekstremalne nawyki żywieniowe obejmujące ograniczanie węglowodanów i tłuszczów wpływają na średnią długość życia.
Jak ustalono na Uniwersytecie Nagoya w Japonii, niskie spożycie u mężczyzn i wysokie ich spożycie u kobiet wiąże się z nasilonym ryzykiem śmierci z jakiejkolwiek przyczyny, w tym z powodu raka. W przypadku kobiet wyższe spożycie tłuszczu może wiązać się z niższym zagrożeniem przedwczesną śmiercią. Chociaż diety niskowęglowodanowe i niskotłuszczowe stają się popularne jako sposób na odchudzanie i poprawę poziomu glukozy we krwi, ich długoterminowy wpływ na oczekiwaną długość życia jest mniej oczywisty. Co ciekawe, ostatnie testy przeprowadzone w krajach zachodnich sugerują, że ekstremalne nawyki żywieniowe dotyczące węglowodanów i tłuszczów wiążą się z wyższym ryzykiem śmierci.
Przez dziewięć lat oceniano związek między spożyciem węglowodanów i tłuszczów a ryzykiem śmierci u ponad 81 tysięcy Japończyków. Dzienne spożycie węglowodanów, tłuszczów oraz całkowitej energii obliczano za pomocą kwestionariusza częstotliwości posiłków. Pod uwagę brano także jakość dostarczanych węglowodanów (tj. czy są proste, przetworzone, czy też nie) i jakość spożycia tłuszczów (tj. czy w diecie dominują , czy nienasycone).
Okazało się, że mężczyźni, którzy dostarczali mniej niż 40 proc. całkowitej energii z węglowodanów, byli narażeni na znacznie wyższe ryzyko śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny i z powodu raka w badanym okresie. Tendencję tę zaobserwowano niezależnie od tego, czy pod uwagę brano węglowodany bardzo, czy minimalnie przetworzone. Z drugiej strony, wśród kobiet ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny było wyższe gdy dostarczały sobie ponad 65 proc. dziennej energii z węglowodanów. Nie miał tu znaczenia rodzaj tych składników.
Jeśli chodzi o tłuszcze, ryzyko śmierci związanej z nowotworem było wyższe u mężczyzn, w przypadku których ponad 35 proc. energii pochodziło z tych składników. Równocześnie odkryto, że niska ilość tłuszczów nienasyconych w diecie mężczyzn wiązała się z nasilonym ryzykiem śmierci z jakiejkolwiek przyczyny i z powodu raka w badanym okresie. Co ciekawe, ogólne spożycie tłuszczu jakiegokolwiek rodzaju u kobiet wydawało się mieć efekt ochronny - przekładało się na niższe zagrożenie śmiercią jakiejkolwiek przyczyny i z powodu nowotworu.
Wyniki mają istotne znaczenie, ponieważ ograniczanie węglowodanów i tłuszczów, na przykład diety skrajnie , są obecnie popularnymi strategiami mającymi na celu poprawę zdrowia, w tym leczenie zespołu metabolicznego. Okazuje się jednak, że mogą nie być najzdrowszą strategią promowania , ponieważ ich krótkoterminowe korzyści mogą potencjalnie zostać przeważone przez długoterminowe ryzyko.
Na podstawie: