20-09-2025
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Nadmiar cukru szkodzi - to wiemy, ale problemem nie są tylko kalorie. Nawet umiarkowane ilości dodatkowej fruktozy i sacharozy podwajają własną produkcję tłuszczu w wątrobie, jak wykazali naukowcy z Uniwersytetu w Zurychu. W dłuższej perspektywie przyczynia się to do rozwoju cukrzycy lub stłuszczenia wątroby.
Cukier jest dodawany do wielu popularnych produktów spożywczych. Wysoka kaloryczność cukru powoduje nadwagę i otyłość, a w konsekwencji choroby z nimi związane. Ale czy nadmiar ma także inne szkodliwe skutki, jeśli jest spożywany regularnie? A jeśli tak, to które cukry szczególnie?
Nawet umiarkowane ilości cukru zwiększają syntezę tłuszczu
Badacze z Uniwersytetu w Zurychu postanowili znaleźć odpowiedzi na te pytania. W przeciwieństwie do wcześniejszych badań, które skupiały się głównie na spożyciu bardzo dużych ilości cukru, ich wyniki pokazują, że nawet umiarkowane dawki prowadzą do zmian w metabolizmie uczestników.
- Osiemdziesiąt gramów cukru dziennie - co odpowiada około 0,8 litra zwykłego napoju gazowanego - zwiększa produkcję tłuszczu w wątrobie. A nadmierna produkcja tłuszczu utrzymuje się przez dłuższy czas, nawet gdy cukier przestaje być spożywany - mówi Philipp Gerber, współautor badań.
W badaniu wzięło udział 94 zdrowych, młodych mężczyzn. Codziennie przez siedem tygodni pili oni napój słodzony różnymi rodzajami cukru, podczas gdy grupa kontrolna nie otrzymywała żadnych napojów z cukrem. Napoje zawierały fruktozę, glukozę lub sacharozę (cukier stołowy, czyli połączenie fruktozy i glukozy). Następnie badacze zastosowali znaczniki (substancje umożliwiające śledzenie ich przemieszczania się w organizmie), aby przeanalizować wpływ słodzonych napojów na metabolizm lipidów.
Fruktoza i sacharoza podwajają produkcję tłuszczu niezależnie od ilości kalorii
Ogólnie rzecz biorąc, uczestnicy nie przyjmowali więcej kalorii niż przed rozpoczęciem badania, ponieważ słodzone napoje zwiększały uczucie , co skutkowało zmniejszeniem ilości kalorii z innych źródeł. Mimo to badacze zaobserwowali negatywny efekt fruktozy:
- Własna produkcja tłuszczu w wątrobie była dwukrotnie wyższa w grupie spożywającej fruktozę niż w grupie glukozy czy w grupie kontrolnej - i to nawet ponad dwanaście godzin po ostatnim posiłku lub spożyciu - mówi Gerber. Szczególnie zaskakujące było to, że najbardziej powszechny cukier - sacharoza - zwiększał syntezę tłuszczu nieco bardziej niż sama fruktoza. Do tej pory uważano, że to właśnie fruktoza najbardziej sprzyja takim zmianom.
Większe ryzyko stłuszczenia wątroby i cukrzycy
Zwiększona produkcja tłuszczu w wątrobie to istotny pierwszy krok w rozwoju powszechnych chorób, takich jak stłuszczenie wątroby czy cukrzyca typu 2. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca ograniczenie dziennego spożycia cukru do około 50 gramów, a najlepiej do 25 gramów.
Na podstawie: