03-09-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wielu z nas bezwiednie wybiera niezdrowe dania, ponieważ nauczyliśmy się postrzegać je jako smaczniejsze. W efekcie regularnie dokonywane takie wybory są prostą drogą do nadwagi i otyłości.
Uczeni z Tufts University zaprosili do badań osiem osób z nadwagą lub otyłych. Uczestnicy zostali włączeni do nowo zaprojektowanego programu odchudzania którego elementem była zmiana sposobu, w jaki ludzie reagują na różne produkty spożywcze. Grupa ta była następnie porównana do grupy kontrolnej złożonej w pięciu osób.
Wszyscy uczestnicy zostali poddani badaniu rezonansem magnetycznym na początku analiz i po sześciu miesiącach. Skany pokazały, że ludzie z programu odchudzania odznaczali się zmianami w obszarach nagradzania mózgu mających wpływ na naukę i .
W szczególności obszar ten wykazał zwiększoną wrażliwość na zdrowe niskokaloryczne pokarmy i zmniejszenie wrażliwości na żywność wyższej kaloryczności.
- Nie rozpoczynamy życia uwielbiając frytki, na przykład, a nie lubiąc pełnoziarnistego makaronu - mówi Susan Roberts z Tufts University, współautorka badania.
Uwarunkowanie takie kreuje się dzieje się wraz z upływem czasu, w odpowiedzi na wielokrotny wybór jedzenia - wyjaśnia Roberts.
Chociaż inne badania wykazały, że zabiegi chirurgiczne, takie jak operacja pomostowania żołądka, mogą zmniejszyć poziom chęci sięgania po posiłki w ogóle, to nie jest bardzo zadowalający, ponieważ odbiera przyjemność z jedzenia zamiast uczynienia zdrowszej żywności bardziej atrakcyjną, mówią eksperci.
Tymczasem warto starać się zmienić preferencje dotyczące niezdrowego jedzenia na chęci sięgnięcia po zdrową żywność bez chirurgii, a rezonans magnetyczny jest ważną techniką do odkrywania roli mózgu w sygnałach wysyłanych w związku z jedzeniem.
Jak wskazują badacze, wystarczy odpowiedni program odchudzający, w ramach którego uczestnicy zostaną dobrze zmotywowani i zyskają odpowiednią wiedzę na temat produktów i , a efekty są zaskakująco silne.
Wyniki opublikowano online journal Nutrition & Diabetes.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »