06-12-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Orzech czarny (Juglans nigra) to drzewo naturalnie rosnące w Ameryce Północnej w środkowej i wschodniej części Stanów Zjednoczonych. Jest wykorzystywane w przemyśle spożywczym i drzewnym. Ma też jednak zastosowania medyczne.
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (U.S. Food and Drug Administration, FDA) poleca regularne jedzenie orzecha czarnego jako elementu diety, która ma ochronne właściwości przed . Poza tym roślina zawiera garbniki, które mogą pomóc przy podrażnieniach. Tradycyjnie stosuje się ją dla łagodzenia problemów żołądkowo-jelitowych.
Tradycyjne zastosowaniePoniższe zastosowania oparte są na tradycji, teoriach naukowych lub/i badaniach o ograniczonym zakresie. Trzeba jednak zaznaczyć, że zioło nie zostało gruntownie przetestowane na ludziach, a bezpieczeństwo i skuteczność nie zawsze były udowodnione.
Orzech czarny wykazuje działanie: przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwpasożytnicze, przeciwwirusowe, ściągające.
Roślina jest stosowana na: kolki, zaparcia, biegunkę, , , ból gardła, ból zębów, , choroby serca, podwyższony poziom cukru, , niestrawność, egzemę. Używa się jej także w dezynfekcji skóry i leczeniu ran.
DawkowanieSproszkowany orzech czarny jest przyjmowany doustnie w postaci tabletek lub stosowany bezpośrednio na skórę.
BezpieczeństwoW przypadku niektórych pacjentów czarny orzech może podrażniać skórę, a także wywoływać niestrawność. Długotrwałe przyjmowanie ekstraktu z tej rośliny może zwiększać ryzyko raka jamy ustnej lub żołądka. Poza tym szczególną ostrożność należy zachować u pacjentów z uszkodzeniem wątroby lub nerek, bo orzech może intensyfikować te dolegliwości. Wreszcie, preparat może reagować z innymi lekami lub suplementami stosowanymi w celu regulacji poziomu ciśnienia krwi.