Strona głównaZdrowieNatura w służbie zdrowiu - rabarbar na problemy żołądkowe i podwyższony cholesterol

Natura w służbie zdrowiu - rabarbar na problemy żołądkowe i podwyższony cholesterol

Rabarbar jest szeroko stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej. Używany jest też w kuchni i wielu ludziom kojarzy się z kompotem do letniego obiadu. Roślina może mieć też prozdrowotne zastosowanie, szczególnie w przypadku problemów żołądkowo-jelitowych.
Natura w służbie zdrowiu - rabarbar na problemy żołądkowe i podwyższony cholesterol [fot. Alex Fox from Pixabay]
Rabarbar zawiera duże ilości , a także białko, węglowodany, witaminę K1, , witaminę C, potas, magnez, mangan, a także kwas foliowy. Jest też źródłem przeciwutleniaczy.

Zastosowanie

Różne źródła podają, że rabarbar może być pomocny w przypadku takich chorób i dolegliwości, jak: przewlekłe zatwardzenie, biegunka, zapalenie okrężnicy, dolegliwości wątroby i pęcherzyka żółciowego, , dolegliwości menstruacyjne, nadmierny poziom cholesterolu, osteoporoza, zaburzenia , słabe krążenie krwi, stany zapalne, infekcje bakteryjne, reakcje autoimmunologiczne. Ponadto roślina, stosowana zewnętrznie, może przyspieszyć gojenie się ran.

Ze względu na obecność przeciwutleniaczy, sądzi się, że rabarbar pomaga spowalniać procesy związane ze starzeniem się.

Niektóre z tych zastosowań potwierdzono naukowo. Przykładowo, mężczyznom z nadmiernym poziomem we krwi codziennie przez 4 tygodnie podawano 27 gramów błonnika z łodyg rabarbaru. Pod koniec tego okresu u uczestników odnotowano znaczące zmniejszenie ilości cholesterolu całkowitego i niższy poziom cholesterolu LDL, tzw. złego cholesterolu. Po odstawieniu tego błonnika na miesiąc ilość cholesterolu powróciła do wartości wyjściowych.

Bezpieczeństwo

Łodygi (liście również) rabarbaru zawierają szczawiany. Jakkolwiek ich jedzenie po ugotowaniu nie powinno powodować skutków ubocznych lub problemów zdrowotnych u zdrowych osób, jednak nie poleca się tej rośliny osobom podatnym na tworzenie kamieni nerkowych ze szczawianu wapnia. Co więcej, niektórzy zwracają uwagę, że rabarbar może sprzyjać problemom związanym z niedoborem wapnia, ponieważ szczawiany mogą utrudniać organizmowi wchłanianie tego pierwiastka.

Przeczytaj także


Miażdżyca - cholesterol - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć