12-10-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Czas odkryć niezwykłe nasiona Chia - to produkt, który obfituje w składniki odżywcze zapewniające dobre zdrowie.
Słowo „Chia" pochodzi od wyrazu w języku nahuatl „chian", co oznacza „tłusty". Inna nazwa to szałwia hiszpańska (Salvia hispanica). W dużej mierze jest uprawiana ze względu na jej czarne i białe nasiona; stanowi część rodziny jasnotowatych.
Dlaczego warto sięgnąć po te nasiona? Uważa się, że Chia osłabia czynniki ryzyka chorób serca i pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Poza tym odznacza się wysoką zawartość składników odżywczych - na tyle dużą, że można określić ją mianem „superjedzenia". Nasiona Chia zawierają: błonnik, białko, tłuszcz, , mangan, , fosfor, , , witaminę B3, witaminę B1 i witaminę B3.
HistoriaAztekowie uprawiali szałwię hiszpańską już w 3500 p.n.e. Prawdopodobnie używali jej m. in. w celu zwiększenia wytrzymałości. Do dziś dość powszechnie stosuje się tę roślinę w Ameryce Południowej i Meksyku.
Aztekowie mieszali Chia z innymi produktami, dodawali nasiona do napojów, mielili je na mąkę, stosowali jako składnik leków oraz wyciskali z nich olej. Wraz z hiszpańskimi podbojami wiele lokalnych tradycji zostało zagubionych. Właściwie dopiero pod koniec XX wieku uczeni zbadali nasiona Chia pod kątem ich wartości odżywczych i właściwości leczniczych. Obecnie roślinę uprawia się głównie w Argentynie, Meksyku, Boliwii i Peru.
KorzyściJak informuje WebMD, dołączenie nasion Chia do diety przydaje wielu korzyści:
- Zmniejszają ryzyko i u chorych na
- Ponieważ zawierają silne antyoksydanty, mogą chronić przed nowotworami
- Nasiona Chia są bogate w błonnik, co jest dobre dla procesu trawienia. Mogą pomóc w utracie nadmiaru kilogramów, ponieważ błonnik wchłania wodę i przyczynia się do poczucia sytości
- są dobrym źródłem białka
- mogą wzmacniać zdrowie kości, ponieważ zawierają fosfor, wapń, magnez i białka. Są dobrym źródłem wapnia dla ludzi, którzy nie jedzą produktów mlecznych
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »