Strona głównaZdrowieNanoplastik nasila zagrożenie infekcjami bakteryjnymi

Nanoplastik nasila zagrożenie infekcjami bakteryjnymi

Nanoplastik jest wszędzie. Te drobinki są tak małe, że mogą gromadzić się na bakteriach i być wchłaniane przez korzenie roślin; znajdują się w naszej żywności, wodzie i ciałach. Nie znamy jeszcze pełnego zakresu ich wpływu na nasze zdrowie, ale nowe badania na Uniwersytecie Illinois w Urbana-Champaign sugerują, że część nanoplastiku może zwiększać zjadliwość (wirulencję) patogenów przenoszonych przez żywność.
Nanoplastik nasila zagrożenie infekcjami bakteryjnymi  [fot. ChatGPT]
- Oceniliśmy wpływ mikro- i na ludzkie bakterie chorobotwórcze. Skupiliśmy się na jednym z kluczowych patogenów związanych z epidemiami zatruć pokarmowych - E. coli O157:H7 - mówi prof. Pratik Banerjee z Uniwersytetu Illinois.

Jak odkryto, nanoplastik o dodatnim ładunku powierzchniowym częściej powodowały stres fizjologiczny u E. coli. Podobnie jak zestresowany pies częściej gryzie, „zestresowane" bakterie stawały się bardziej zjadliwe, produkując większe ilości toksyny podobnej do toksyny Shiga - substancji chemicznej wywołującej choroby u ludzi.

Spodziewano się, że nanoplastik o dodatnim ładunku wpłynie na E. coli, ponieważ powierzchnia tej bakterii ma ładunek ujemny. Aby przetestować hipotezę „przeciwieństwa się przyciągają", wykorzystano nanoplastik z polistyrenu - materiału używanego w popularnych białych pudełkach typu „na wynos" - i nadano mu dodatni, neutralny lub ujemny ładunek, zanim wprowadzono cząstki do .

Bakterie narażone na działanie dodatnio naładowanych nanoplastików wykazywały oznaki stresu na wiele sposobów - nie tylko przez zwiększoną produkcję toksyny Shiga-podobnej. Wolniej się namnażały w formie swobodnie pływającej i wolniej tworzyły biofilmy. Jednak ostatecznie ich wzrost się ustabilizował.
Pomimo ochronnego biofilmu bakterii E. coli dodatnio naładowane cząsteczki nanoplastiku nadal powodowały stres - i zwiększały produkcję toksyny Shiga-podobnej.

- Biofilmy to bardzo wytrzymałe struktury bakteryjne i trudne do usunięcia. Są dużym problemem w przemyśle medycznym, tworząc się na implantach czy cewnikach, a także w przemyśle spożywczym - mówi prof. Banerjee. - Jednym z naszych celów było sprawdzenie, co się dzieje, gdy ten ludzki patogen, który często przenoszony jest przez żywność, napotyka nanoplastik z perspektywy biofilmu - dodaje.

Interakcje z cząsteczkami plastiku mogą robić coś więcej niż tylko zwiększać toksyczność E. coli; inne badania wykazały, że biofilmy na mikroplastiku mogą być miejscem intensywnego przenoszenia genów oporności na , co utrudnia kontrolę nad bakteriami.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Poradnik-zdrowia.pl
  • EWST.pl
  • Aktywni 50+
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Oferty pracy